Україна і світ

РФ має ставати дуже боляче: коли може завершитися гаряча фаза війни

Фото: Факти ICTV

Президент Володимир Зеленський під час візиту до Великої Британії заявив, що з підтримкою союзників Україна може спробувати завершити гарячу стадію війни до кінця цього року.

Факти ICTV запитали в керівника Центру військово-правових досліджень Олександра Мусієнка, полковника запасу ЗСУ і військового експерта Олега Жданова про те, чи може закінчитися гаряча фаза війни у 2024 році, якими можуть бути прогнози ситуації на полі бою та як ми увійдемо у зиму.

Чи може завершитися гаряча фаза війни цього року

Полковник запасу ЗСУ і військовий експерт Олег Жданов заявив Фактам ICTV, що президент України Володимир Зеленський скоріш за все намагається обґрунтувати власне бачення ситуації на лінії фронту, яка, ймовірно, зараз складається не на нашу користь.

Зараз дивляться

– Він неодноразово заявляв, що партнери не надають нам необхідної кількості зброї. Досі ми не отримали літаків, досі є проблеми з системами протиповітряної оборони, вони надходять дуже повільно. І найголовніше – те, що він казав, що є сформовані бригади, але немає озброєння для того, щоб їх озброїти. Скоріш за все він тому й перейшов на риторику того, що гаряча фаза може бути призупинена до кінця поточного року, – припустив Олег Жданов.

Керівник Центру військово-правових досліджень Олександр Мусієнко заявив у коментарі Фактам ICTV, що багато в чому можна завершити те, що відбувається, силовим шляхом до кінця року. Однак для цього потрібні певні умови, переконаний він.

– За умови, що Україна отримала б стале забезпечення, ми отримали б вчасно літаки. За умови, що ми озброїли б вчасно як мінімум 14 бригад, про які говорив президент, і Захід був би рішучим у підтримці України, наданні додаткових пакетів допомоги та зброї, запровадженні більш дієвих санкцій, потужному тиску на РФ. Росії потрібно демонструвати всю рішучість і силу Заходу. Це має бути і на полі бою, тобто РФ має ставати дуже боляче, – наголосив Олександр Мусієнко.

Фото: Генштаб ЗСУ

На його думку, це пришвидшувало б рішення про те, що фактично ця війна для Росії є безперспективною, тому її потрібно закінчувати. Цього можна досягти тільки на полі бою тиском, санкціями та єдністю всіх наших партнерів, вважає він.

– Йдеться про те, що, можливо, в рамках силової фази цієї війни деокупувати певні території на Півдні, зокрема, загрожувати ворогу на певних рубежах, демонструвати нашу рішучість і можливості. І так потім ставити питання вже на майбутніх перемовинах з позиції сили про те, що Росія добровільно виводить з певних територій, де вона ще присутня, свої війська та обговорювати параметри цього виходу. Або Захід і далі рішучий у підтримці України. Ми реалізовуватимемо цей сценарій силою. Це те, про що говорить президент, – зазначив аналітик.

Якими можуть бути прогнози ситуації на полі бою

Олег Жданов звернув увагу, що ситуація на полі бою може бути зовсім непередбачуваною.

– Я нагадав би слова генерала Буданова, який на одному з останніх своїх інтерв’ю сказав, що на багато часу російської армії не вистачить, тому що фактично сьогодні йде ва-банк. Ми це бачимо на багатьох оперативних напрямках, починаючи з Харківського. Вони кинули в бій усе, що є на сьогодні, фактично резерву немає. Як тільки боєвий потенціал починає знижуватися у тих частинах і підрозділах, які сьогодні атакують нашу оборону, то далі у російського командування почнуться проблеми. А кого вводити в бій? Внаслідок чого нарощувати зусилля в наступі на наші позиції? І це може стати фатальною помилкою російського командування, – стверджує він.

Однак може бути інша ситуація, коли Україні надійде зброя та продовжуватимуться бойові дії, припустив Олег Жданов.

– У першому варіанті тоді в нас з’являється шанс на контрнаступальні дії. До речі, я знову ж таки нагадаю слова президента Зеленського. На початку літа він казав, що на осінь ми можемо планувати контрнаступальні дії. Скоріш всього, це малося на увазі. Але якщо він змінив риторику і перед цим скаржився на те, що партнери дуже повільно надають нам обіцяну техніку, то плани залишаються тими ж самими, що ми перебуваємо у стратегічній обороні, – сказав він.

Водночас зрозуміло та очевидно, що не згадувати зовсім дипломатичний трек Володимир Зеленський зараз не може, адже відбувається певний тренд на пошук формату діалогу і мирних перемовин, звернув увагу Олександр Мусієнко.

– Це, скажімо так, вимальовує обриси цих перемовин. Це зараз відбувається. Обговорення цих можливих сценаріїв з кандидатом на посаду президента США Трампом, візити Орбана, і зараз візит міністра закордонних справ Дмитра Кулеби до Китаю. Але дуже важливо, щоб плани, які зараз обговорюються, ґрунтувалися та брали за основу саме український план миру. Ми не ставимо на сьогодні та не змінюємо цілі війни. Вони залишаються такими ж, як і були, – це деокупація всієї території України. Ми лише ставимо питання про те, що це можна досягти десь силовим шляхом, а десь – дипломатичним. Вочевидь так доведеться рухатися, – вважає він.


Частково дозвіл Британії на далекобійні удари по РФ може допомогти. Річ лише полягає у тому, якою буде кількість ударів, зазначив Олег Жданов.

– У нас же не так багато ракет Storm Shadow. Нам потрібно сьогодні завдавати щонайменше групових ракетних ударів, щоб було мінімально 4-5 чи навіть 10 ракет на один об’єкт. Тоді ми можемо завдавати шкоди, яка не дає можливості швидкого відновлення роботи військових об’єктів, таких як аеродроми, або інфраструктури, такі як нафтопереробні заводи чи нафтові бази. Ось у чому проблема, – сказав військовий експерт.

Так, Україні потрібні дозволи на застосування тактичних балістичних ATACMS до 300 км і кілька сотень ракет, щоб вивести з ладу аеродроми, нафтобази чи інші важливі об’єкти для Росії, стверджує Олег Жданов.

– Бачте, навіть завод у Туапсе – третій удар ми завдаємо. Я не сумніваюсь, що росіяни його знову відновлять. Все-таки дрон – це 50 кг вибухівки. Це не ракета в 300 кг. Це дуже різні речі. Звичайно, це допоможе нам, але не настільки, щоб це кардинально вплинуло на хід бойових дій, щоб російські танки стояли завтра в очікуванні паливного заправника, коли він приїде, привезе паливо і заправить. Ні, на жаль, такої ситуації це нам не дасть. От якби нам надали дозвіл на ATACMS до 300 км, віддали декілька сотень ракет, то ми могли б винести як мінімум у 100-150 км зоні нафтові об’єкти, аеродроми та інші воєнні об’єкти Росії, – заявив він.

Якою буде ситуація в Україні взимку

Водночас Олег Жданов вважає, що ситуація зимою вже сильно не зміниться в енергетиці. На сьогодні українці фактично адаптувалися до тих умов, які створила Російська Федерація, звернув увагу він.

На його думку, вона навіть може в якомусь сенсі покращитися, тому що це не залежить від ситуації на полі бою. Але важливу роль грають ракети та їхня наявність в України.

Він припустив, що Росія не зможе суттєво збільшити кількість ракет. А навіть якщо збільшуватиметься кількість ракет, тоді у росіян зменшується кількість носіїв, наголосив Олег Жданов.

– Літаки Ту-95 – вже старі, радянські. Вони потребують ремонту та обслуговування. Ви дивіться, сьогодні вже жодного літака, який підняв би чотири або шість, або вісім ракет. А всього він може піднімати 10 ракет, як це було взимку 2022-2023 років, вже не відбувається. По дві ракети чіпляють всього-на-всього на літак, бо він не тягне більшої кількості. А у нас принаймні найближчим часом повинна з’явитися, я думаю, що до зими як мінімум п’ять протиракетних комплексів Patriot або SAMP/T, – сказав військовий експерт.

Олег Жданов підсумував, що Європа дала дуже багато грошей та обладнання на відновлення української енергосистеми.

Він припустив, що зима має бути кращою, ніж літо на сьогодні. Ймовірно, буде менше відключень і більше захисту енергосистеми.


Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-07-23 20:25:04