Україна і світ

Результати виборів до Європейського парламенту 2024

Фото: Факти ICTV

В Європейському Союзі сьогодні завершується голосування на виборах до Європарламенту (ЄП). Станом на зараз вже відомо, скільки місць у новому скликанні отримають європейські фракції.

Попередні результати розміщенні на порталі Європарламенту.

Склад Європарламенту після виборів-2024

Очікується, що Європейська народна партія (ЄНП), яка наразі має найбільшу кількість голосів у ЄС, збереже за собою лідерську позицію. Вона може отримати у новому скликанні 186 місць.

Зараз дивляться

Друге місце за кількістю портфелів у Європарламенті займе група Прогресивного альянсу соціалістів і демократів. За попередніми результатами, вона отримає 133 місця. На третій сходинці Renew Europe – 82.

Скільки місць отримають інші фракції:

  • Європейських консерваторів і реформістів (ECR) – 70;
  • Ідентичність і демократія (ID) – 60;
  • Зелені/Європейський вільний альянс (Greens-EFA) – 53;
  • Ліва група (GUE/NGL) – 36.

Ще 50 місць можуть отримати незалежні євродепутати. Стільки ж місць можуть отримати депутати, які надалі можуть стати частиною якоїсь з фракцій ЄП.

Загалом в новому скликанні Європарламенту буде 720 місць.

Скриншот: elections.europa.eu

За прогнозами, дві головні групи Європарламенту – Європейська народна партія та Соціал-демократи зберегли свої домінуючі позиції.

Дві інші групи – Renew та Зелені втрачають 20 і 18 місць відповідно. А ось представництво праворадикалів у ЄП збільшиться орієнтовно на 11 місць.

Щодо явки на виборах до Європейського парламенту, то вона оцінюється на рівні 51%. Це може бути найвища явка з 1994 року. У 2019 році явка склала 50,66%.

Нагадаємо, після перемоги ультраправої партії проросійської політкині Марін Ле Пен на виборах до Європарламенту у Франції президент країни Еммануель Макрон оголосив, що розпускає парламент країни — Національне зібрання і призначає нові вибори.

Європарламент, Європейський Союз

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-06-09 23:43:31