Україна і світ

Рейтинг найкращих онлайн-шкіл 2024: куди віддати дитину навчатися

Сьогодні вже 48 приватних шкіл працюють з учнями виключно в онлайні. Загальну ж кількість дистанційників підрахувати складно, адже все більше навчальних закладів різних форм власності під тиском обставин впроваджують у свою роботу дистанційні технології – обрахунок іде сотнями.

Якщо ж з офлайн-школою питання вибору практично не стоїть – батьки здебільшого обирають ту, що ближче до дому, або де є вільні місця, то онлай-формат дозволяє віддати дитину туди, де максимально реалізують її потенціал.

Обираючи дистанційний навчальний заклад, батьки мають проаналізувати його можливості, щоб зрозуміти, чи це той варіант, який потрібний дитині. Даний рейтинг стане в пригоді при виборі онлайн-школи, адже виокремлює їхні найсильніші сторони.

Зараз дивляться

Як ми оцінювали школи

Зі списку 48 приватних дистанційних шкіл, опублікованого порталом Education.ua, ми вибрали ті, що мають позначку ″Преміум″. Вивчивши інформацію, представлену на їхніх офіційних сайтах, ми оцінили кожну за десятьма критеріями:

  • вартість навчання;
  • можливість навчатися в умовах блекауту;
  • індивідуальна освітня траєкторія;
  • демо-доступ;
  • наявність мобільного застосунку;
  • соціалізація дитини;
  • розвиток soft skills;
  • геймифікація освітнього процесу;
  • детальна аналітика результатів навчання;
  • профорієнтація.

У відповідності до реалізації кожного з критеріїв проставлялася певна кількість балів. Найвища оцінка, яку можна було отримати, — 4 бали, найнижча — 0 балів. Це означає, що школа не надає ту чи іншу послугу, або ж інформацію про неї не вдалося знайти на сайті.

Склавши бали, отримані за кожний із критеріїв, школи отримали свій підсумковий бал, наведений у таблиці. Нижче ми детально описали кожний із критеріїв з оцінками всіх претендентів.

Цікаво, що на четвертому місці, набравши однакову кількість балів, опинилися одразу три школи: Альтернатива, Джерело, Jамм school. Така ж історія із сьомим місцем, яке посіли FOCUS і ThinkGlobal. Між ″бронзовим″ і ″срібним″ призерами розрив у кількості балів мінімальний. Тоді ж як беззаперечний лідер рейтингу — Unicorn School — вирвався далеко вперед. Нижче коротко розповімо про трійку фіналістів.

1 місце. Unicorn School

Unicorn School навчає дітей з 3 до 11 класів і має ліцензію МОН України. Школа пропонує авторський підхід, який об’єднує сучасну освітню програму та захоплюючий ігровий формат навчання. За даними школи, таке рішення вже довело свою ефективність: успішність учнів зростає на 30%, а інтерес до навчання на 61% у порівнянні зі звичайними школами.

Для організації занять Unicorn School розробила власну онлайн-платформу із захоплюючим дизайном, гейміфікованим процесом навчання та інтерактивним контентом. Основний акцент у навчанні робиться на розвитку практичних умінь, адже важливо, щоб діти не лише запам’ятовували інформацію, але й використовували її для вирішення практичних завдань. 

Unicorn School пропонує три формати навчання: самостійне дистанційне навчання, навчання з живими онлайн-уроками та екстернат — можливість закінчити 2 класи за один рік.

2 місце. Атмосферна школа

Атмосферна школа стала першим навчальним закладом в Україні, який приєднався до міжнародної спілки дистанційної освіти – ICDE.

Ця міжнародна асоціація зі штаб-квартирою в Осло, Норвегія, об’єднує понад 200 навчальних закладів із більш ніж 80 країн світу.

Платформа школи має десятки тисяч навчальних модулів, багато якісного інтерактивного, відео- та аудіоконтенту. Елементи гейміфікації дозволяють якісно мотивувати й зацікавити учнів.

3 місце. Оптіма

Оптіма стала першою повноцінною дистанційною школою в Україні, яка отримала ліцензію на провадження освітньої діяльності без очного формату. Сьогодні ж вона є однією з найбільших дистанційних шкіл за кількістю учнів.

Оптіма пропонує стандартне дистанційне загальноосвітнє навчання для всіх охочих. Зокрема для тих українців, які перебувають за кордоном і не хочуть обривати зв’язків з українською системою навчання.

Школа має власну платформу та багато додаткових навчальних програм.

Критерії оцінки шкіл: детальний опис

1. Вартість навчання

Один із ключових критеріїв при виборі навчального закладу, адже можливості батьків не завжди збігаються з їхніми бажаннями. Дистанційні школи пропонують різні пакети, вартість яких залежить від послуг, які отримує учень. Також на вартість може впливати й клас: здебільшого розбивка йде на молодшу (1-4 класи) та старшу (5-11 класи). Окрім того, часто надається знижка, наприклад, при оплаті одразу за рік або ж дітям із сімей військовослужбовців.

Для рейтингу ж ми обирали найдешевший пакет навчання старшої школи (якщо це впливає на вартість) класичного шкільного темпу (1 клас на рік) першої зміни з розрахунку на місяць:

  • до 2 тис. грн – 3 бали;
  • понад 2 тис. грн, але до 4 тис. грн – 2 бали;
  • понад 4 тис. грн – 1 бал.
Назва школи Вартість навчання Кількість балів
Unicorn School 1999 грн 3
Атмосферна школа 2890 грн 2
Оптіма 3950 грн 2
Альтернатива 1800 грн 3
Джерело 3000 грн 2
Меридіан 4500 грн 1
FOCUS 2500 грн 2
Jамм school 4590 грн 1
ThinkGlobal 6900 грн 1
Vega 3000 грн 2

2. Можливість навчатися в умовах блекауту

Вимкнення електрики після російських ракетних обстрілів вітчизняної генерації стали буденністю в умовах повномасштабної війни. Нова хвиля відключень, яка розпочалася в травні 2024-го, припала на закінчення навчального року та період літніх канікул. Тому школи минули цей етап відносно безболісно.

Утім, експерти та представники влади кажуть, що обійтися взимку без відключень не вийде. Тому найбільшою перевагою школи буде можливість навчатися в умовах блекауту – без світла чи інтернету. Адже навчальні заклади зі свого боку роблять усе можливе, щоб їхні вчителі продовжували роботу навіть у таких складних умовах, але не кожна родина може дозволити собі енергонезалежність. Це безумовно впливатиме на результативність учнів, адже для навчального процесу важливі саме сталість і систематичність:

  • можливість навчатися в умовах блекауту є – 3 бали;
  • можливості немає – 0 балів.
Назва школи Наявність застосунку Кількість балів
Unicorn School є 3
Атмосферна школа немає 0
Оптіма немає 0
Альтернатива немає 0
Джерело немає 0
Меридіан немає 0
FOCUS немає 0
Jамм school немає 0
ThinkGlobal немає 0
Vega немає 0

3. Індивідуальна освітня траєкторія

Індивідуальна освітня траєкторія – це персональний шлях реалізації особистісного потенціалу кожного учня. Дитина отримує навчальну програму з кожного предмета, зміст якої підібраний для конкретної дитини з врахуванням її здібностей і можливостей:

  • є – 1 бал;
  • немає – 0 балів.
Назва школи Індивідуальна освітня траєкторія Кількість балів
Unicorn School є 1
Атмосферна школа є 1
Оптіма є 1
Альтернатива немає 0
Джерело є 1
Меридіан немає 0
FOCUS немає 0
Jамм school є 1
ThinkGlobal немає 0
Vega немає 0

4. Демо-доступ

Перед тим, як записуватися в ту, чи іншу онлайн-школу, варто спробувати її можливості на практиці. Адже може вийти так, що це не те, що потрібно вашій дитині. Безкоштовний пробний період пропонують усі школи, відрізняється лише його тривалість:

  • понад 14 днів – 4 бали;
  • 14 днів – 3 бали;
  • до 14 днів – 2 бали;
  • демоуроки – 1 бал;
  • немає – 0 балів.
Назва школи Кількість днів Кількість балів
Unicorn School 14 3
Атмосферна школа 14 3
Оптіма 14 3
Альтернатива демоуроки 1
Джерело 7 2
Меридіан немає 0
FOCUS немає 0
Jамм school немає 0
ThinkGlobal 7 2
Vega 7 2

5. Наявність мобільного застосунку

Як свідчить статистика, кожна третя дитина вчиться користуватися смартфоном або планшетом перш, ніж починає говорити: 29% дітей користуються мобільними пристроями ще в ранньому віці, а 70% – повністю освоюють їх до молодшого шкільного віку. Переважно вони грають в ігри або дивляться відео. Наявність шкільного мобільного застосунку може мати позитивний вплив на “екранний час” дітей, адже вони навчатимуться, а не споглядатимуть черговий тренд у TikTok. Отже:

  • застосунок є – 3 бали;
  • застосунку немає – 0 балів.
Назва школи Наявність застосунку Кількість балів
Unicorn School є 3
Атмосферна школа немає 0
Оптіма немає 0
Альтернатива немає 0
Джерело немає 0
Меридіан немає 0
FOCUS немає 0
Jамм school немає 0
ThinkGlobal немає 0
Vega немає 0

6. Соціалізація дитини

Класична офлайнова школа – це не тільки місце, де дитині дають знання, а зокрема спільнота однолітків і людей інших вікових груп. У цій спільноті дитина вчиться комунікувати та взаємодіяти з оточенням. Саме в школі починають формуватися перші соціальні зв’язки дитини, що впливає на її розвиток. Організувати соціалізацію в онлайні складніше, але дистанційні школи уважно ставляться до цього аспекту виховання. Наприклад, пропонують участь в олімпіадах, різноманітні курси, табори й іншу позашкільну діяльність:

  • соціалізація є – 2 бали;
  • немає – 0 балів.
Назва школи Соціалізація Кількість балів
Unicorn School є 2
Атмосферна школа є 2
Оптіма є 2
Альтернатива є 2
Джерело є 2
Меридіан немає 0
FOCUS немає 0
Jамм school є 2
ThinkGlobal немає 0
Vega немає 2

7. Розвиток soft skills

Якщо hard skills – це професійні знання й навички, які потрібні для виконання конкретної задачі (наприклад, уміти програмувати для IT-спеціалістів), то soft skills – універсальні непрофесійні якості, це більше про поведінку та мислення, особистісні риси. Оці шаблонні ″стресостійкість″, ″мультизадачність″, ″швидко навчаюся″ з резюме.

Розвивати soft skills можна й самостійно в будь-якому віці, але чим раніше почати, тим кращим буде результат, тим потрібнішою буде людина на ринку праці. Ресурс Social у своєму дослідженні стверджує, що 53% роботодавців вважають soft skills критичними при вирішенні питання про прийом на роботу спеціалістів:

  • розвиток soft skills є – 2 бали;
  • немає – 0 балів.
Назва школи Розвиток soft skills Кількість балів
Unicorn School є 2
Атмосферна школа є 2
Оптіма є 2
Альтернатива є 2
Джерело є 2
Меридіан є 2
FOCUS немає 0
Jамм school є 2
ThinkGlobal немає 0
Vega немає 0

8. Геймифікація освітнього процесу

Класичне навчання – доволі нудний процес: потрібно мовчки сидіти й уважно слухати вчителя понад 40 хвилин, запам’ятовувати багато нової іноді незрозумілої інформації, виконувати якісь вправи.

Геймифікація дозволяє збільшити мотивацію і зацікавленість учнів, адже вони вже не умовні квадратні рівняння зубрять, а перемагають дракона, який приховує скарби. Також елементи гри в навчанні створюють здорову конкуренцію і гарантує підвищену активність учнів.

Загалом геймифікація окрім зміщення кута подачі матеріалу, дозволяє також розвивати soft skills, сприяє соціалізації, а також прищеплює любов до навчання, бо, виявляється, воно може бути й не нудним:

  • повна геймифікація – 2 бали;
  • елементи геймифікації – 1 бал;
  • немає – 0 балів.
Назва школи Геймифікація Кількість балів
Unicorn School повна 2
Атмосферна школа немає 0
Оптіма елементи 1
Альтернатива елементи 1
Джерело немає 0
Меридіан елементи 1
FOCUS немає 0
Jамм school елементи 1
ThinkGlobal немає 0
Vega немає 0

9. Детальна аналітика результатів навчання

Відслідковувати прогрес будь-якого процесу, можна лише аналізуючи велику кількість даних. Детальна аналітика дозволяє краще оцінити успіхи, а також зрозуміти причину невдач:

  • детальна аналітика – 3 бали;
  • стандартна система оцінок – 1 бал.
Назва школи Аналітика Кількість балів
Unicorn School детальна 2
Атмосферна школа детальна 3
Оптіма стандартна 1
Альтернатива стандартна 1
Джерело стандартна 1
Меридіан стандартна 1
FOCUS стандартна 1
Jамм school детальна 2
ThinkGlobal стандартна 1
Vega стандартна 1

10. Профорієнтація

Профорієнтація – це не стільки про допомогу з вибором майбутньої спеціальності, скільки зосередження на сильних сторонах дитини та можливостях їх монетизувати в майбутньому. Не потрібно після школи йти на юридичний, ″бо це престижно″, якщо до юриспруденції не лежить душа. Будь-які хобі та захоплення дитини можуть приносити їй гроші. Поганих, не престижних чи неправильних професій не буває, бувають неправильні підходи. Саме тут і може допомогти профорієнтація:

  • є – 1 бал;
  • немає – 0 балів.
Назва школи Профорієнтація Кількість балів
Unicorn School є 1
Атмосферна школа є 1
Оптіма немає 0
Альтернатива немає 0
Джерело немає 0
Меридіан є 1
FOCUS є 1
Jамм school є 1
ThinkGlobal немає 0
Vega немає 0

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-08-09 09:05:05