Україна і світ

Ракетні удари РФ, передача Patriot від Румунії та ще два золота Паралімпіади: новини 2 вересня

Фото: Факти ICTV

Російські війська завдали чергового ракетного удару по Києву. Удар був комбінований – крилатими та балістичними ракетами. 

Під ударом вдень 2 вересня опинився також Харків та Руська Лозова Харківського району. Відомо про щонайменше 14 постраждалих.

Нідерланди виділили Україні пакет підтримки на понад €200 млн, який буде спрямований насамперед на підтримку енергетики та гуманітарну допомогу.

Зараз дивляться

Уряд Румунії схвалив законопроєкт, який регулює передання Україні ЗРК Patriot. Тепер його має схвалити румунський парламент.

Національний банк України пропонує змінити назву дрібної розмінної монети з копійки на шаг.

Українська команда на Паралімпіаді-2024 здобула ще два золота. Це вдалося Денису Остапченку у запливі на дистанції 50 метрів на спині у класі S3 та Ігорю Цвєтову у бігу на 100 м у класі Т35.

Що відбулося в Україні та світі за добу 2 вересня 2024 року – читайте далі в матеріалі на сайті Факти ICTV.

Ракетний удар РФ по Києву

Зранку, 2 вересня, російські війська завдали комбінованого ракетного удару по Києву. Внаслідок обстрілу є поранені, а в кількох районах столиці є пошкодження інфраструктури та займання.

Унаслідок падіння уламків у Святошинському районі горіли чотири автомобілі. Також була пожежа у двоповерховій нежитловій будівлі, пошкоджено МАФи поблизу станції метро Святошин та вікна будівлі станції метрополітену.

У Голосіївському районі міста пошкоджено корпус котельні одного із закладів освіти. У Шевченківському районі сталося загоряння на території одного з підприємств. Також повідомлялося про падіння уламків у Дніпровському районі міста.

Фото: МВС

Для удару Росія застосувала крилаті ракети — ймовірно, Х-101. Загарбники випустили ракети з бортів стратегічних бомбардувальників Ту-95МС у Саратовській області.

Одночасно з підльотом крилатих ракет окупанти випустили по Києву і передмістю балістичні ракети KN-24/Іскандер-М, а також — ударний БпЛА.

Силами та засобами ППО в повітряному просторі столиці було знищено понад десяток крилатих ракет та близько десятка – балістичних, а також ударний безпілотник.

Армія РФ ударила КАБами по Харкову

Вибухи у Харкові та Руській Лозовій Харківського району прогриміли вдень 2 вересня. Наразі відомо вже про 14 постраждалих.

Внаслідок удару керованими авіабомбами у Харкові зафіксовано влучання у Київському районі. Відомо про влучання у гаражний кооператив, що розташований біля житлових будинків.

Ще одне влучання зафіксовано на території одного зі ЗВО.

Одночасно окупанти скинули КАБ на Руську Лозову Харківського району. Тут пошкоджено приватне домоволодіння, попередньо, є один постраждалий.

Нідерланди оголосили про пакет допомоги Україні

Нідерланди виділили Україні пакет підтримки на понад €200 млн, який буде спрямований насамперед на підтримку енергетики та гуманітарну допомогу.

Про це повідомив Володимир Зеленський у вечірньому зверненні за підсумками візиту до Запоріжжя разом із прем’єром Нідерландів Діком Схофом.

Президент заявив, що під час переговорів зі Схофом йшлося про посилення протиповітряної оборони, а також про нові системи ППО й про ракети до них.

Уряд Румунії схвалив передання Україні системи Patriot

Румунія готується передати Україні систему Patriot. Закон, що регулює це передання, був ухвалений урядом у понеділок, 2 вересня.

Законопроєкт про передання Україні системи Patriot надійде до парламенту у вівторок.

— Виконавча влада схвалила і невідкладно направить до парламенту законопроєкт, що доповнює закон 222/2017 про наземні засоби протиповітряної оборони. Зокрема, проєкт передбачає, що ЗРК Patriot може бути переданий третім особам за договором дарування, – заявив речник уряду Міхай Константін.

За даними джерел у політичних колах румунського Euronews, законопроєкт може бути схвалений обома палатами парламенту до кінця тижня. Після цього почнеться фактичне передання протиракетної системи.

НБУ пропонує замінити назву копійки на шаг

Національний банк України пропонує змінити назву дрібної розмінної монети з копійки на шаг. За словами голови НБУ Андрія Пишного, копійка фактично є символом московської окупації.

Для цього необхідні відповідні законодавчі зміни. У разі їхнього ухвалення Верховною Радою НБУ зможе перейти до практичного втілення ініціативи – карбування та введення в обіг українських розмінних монет, номінованих у шагах.

Фото: НБУ

Водночас Нацбанк не планує спеціально, через зміну назви, вилучати з грошового обігу монети, номіновані в копійках, та обмінювати їх на шаги, тобто вони перебуватимуть в обігу паралельно.

Зараз копійки, окрім України, має в обігу тільки Росія та Білорусь. Водночас на території України від часів Гетьманщини і включно з періодом Української Народної Республіки використовувалася дрібна монета шаг.

Зокрема, 1 березня 1918 року Центральна Рада ухвалила закон про гривню як грошову одиницю УНР, який передбачав випуск державних кредитових білетів номіналом 2, 5, 10, 20, 100, 500 і 1 000 грн, а також монет – 1, 2, 5, 20 та 50 шагів.

Два золота українців на Паралімпіаді

У понеділок, 2 вересня, українська команда на Паралімпіаді поповнила свою скарбничку ще двома золотими медалями.

Четверте золото для України здобув Денис Остапченко у запливі на дистанції 50 метрів на спині у класі S3. Він показав час 45.16 секунди. Також у цій дисципліні бронзу виборов Сергій Паламарчук.

Чемпіоном Паралімпіади-2024 у Парижі також став український бігун Ігор Цвєтов у забігу на 100-метрівці у класі Т35. Він випередив двох “нейтральних” представників, пробігши дистанцію за 11.43 секунди, що є його особистим рекордом.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Для Цвєтова – це третє в кар’єрі золото на Паралімпійських іграх.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-09-02 20:52:38