Україна і світ

Рада планує розглянути скасування переходу на літній і зимовий час – нардеп

Найближчого пленарного тижня народні депутати планують розглянути у другому читанні проєкт закону про скасування літнього часу в Україні.

Про це у Телеграм-каналі написав нардеп Ярослав Железняк.

За його словами, на найближчому пленарному тижні Рада розгляне у другому читанні законопроєкт спікера №4201, який передбачає скасування в Україні переходу з літнього на зимовий час і навпаки.

Зараз дивляться

Проєкт закону про скасування літнього часу

У березні 2021 року парламент у першому читані підтримав законопроєкт №4201, ініціатором якого є Руслан Стефанчук, голова Верховної Ради. За словами Стефанчука, він би волів, щоб Україна залишилася на зимовому часі.

У пояснювальній записці викладено низку обґрунтувань щодо доцільності відмови від постійного переведення годинників. Зазначається, що законопроєкт спрямований на захист здоров’я населення, оскільки, на думку більшості науковців та лікарів щорічне переведення стрілок годинника на одну годину вперед і назад викликає значне погіршення стану здоров’я в період адаптації до літнього чи зимового часу.

Наголошується, що перехід на літній час і навпаки зараз практикують приблизно в 60 країна. При цьому близько 140 країн або ніколи не користувалися сезонним часом, або відмовилися від нього. Європейський парламент 26 березня 2019 року також скасував сезонне переведення годинника з 2021 року. Перед цим опитування показало, що 84% відсотків жителів ЄС саме за скасування переходу на літній та зимовий час.

На території України час обчислюється за Києвом і є єдиним для всієї території країни. У всесвітній шкалі часу місто Київ відповідає другому часовому поясу і позначається UTC+2.

Раніше Факти ICTV розповідали, чому до переходу на літній час треба готуватися заздалегідь та як це зробити.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-07-11 14:26:08