Україна і світ

Путін в КНДР: головна мета візиту

18 червня російський диктатор Володимир Путін прибув до Північної Кореї з дводенним візитом, де зустрівся із лідером країни Кім Чен Ином. Це другий візит Путіна до КНДР на 24 роки його правління – у 2000-му він зустрічався із Кім Чен Іром.

Північна Корея від самого початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну політично підтримувала цю війну. Останні 9 місяців КНДР постачає до Росії ракети та артилерійські боєприпаси, бо сили Путіна виснажуються, а він не розраховував на затяжну війну.

Факти ICTV поцікавилися в експертів, яка мета візиту Путіна до Пхеньяна та що натомість хоче отримати Північна Корея.

Зараз дивляться

Мета поїздки Путіна до Пхеньяна

Політолог, кандидат політичних наук, доцент Київського національного університету ім. Т. Шевченка Ігор Рейтерович вважає, що Путін своїм візитом до КНДР переслідує дві мети, зокрема: постачання боєприпасів для продовження війни в Україні і показати світові, що російський президент не є вигнанцем, який безвилазно сидить у бункері та нікуди не їздить, ні з ким не зустрічається.

І тут не важливо, з ким саме Путін зустрічається, головне – факт поїздки.

— Це повинно бути сигналом внутрішньому електорату й тому ж Заходу, що навіть попри санкції та ордер Міжнародного кримінального суду, Путін може кудись їздити й зустрічатися з лідерами. Це чисто ідеологічний момент, — вважає політолог.

Крім того, російський президент цим візитом хоче показати, що західному світу можуть протистояти якісь інші країни, які обирають інший шлях розвитку, і вони групуються довкола Російської Федерації. Тут треба розуміти, що без союзників російська економіка “не витягне” війну.

Керівник Центру військово-правових досліджень Олександр Мусієнко наголошує, що ці два авторитарно-диктаторські режими – Росії й КНДР – намагаються об’єднуватися та діяти на найвищому рівні, адже Північна Корея – одна з небагатьох країн, які відкрито підтримали російську війну.

Путін візитом до КНДР визнає, що так звана велика могутня Росія не може впоратися з Україною без зовнішньої допомоги, зауважує експерт.

Що хоче отримати Путін від КНДР

За повідомленнями з різних джерел, Північна Корея вже передала й передає до Росії близько 4,8 млн снарядів 152-мм та 122-мм для ствольної та реактивної артилерії і міни для мінометів. Є питання щодо якості та дальності цих снарядів, але все це перекривається великими обсягами. Також Путін хоче від КНДР балістичні ракети, хоча вони теж не точні та поганої якості. Та навіть якщо 50% цих ракет долітає до цілі, то це однаково значні ризики для України.

Не виключено, що Путін із Кім Чен Ином будуть обговорювати можливість відправлення північнокорейських військових на допомогу Росії.

– Путін зараз прагне ескалації. Після того, як він оголосив свій неприйнятний ультиматум Україні, буде шукати шляхи ескалації, щоби продемонструвати, що здатен цього досягти, – говорить Олександр Мусієнко.

Якщо поглянути на російську історію, то можна помітити, що Росія рідко перемагала у війнах самостійно. Саме тому Кремль хоче створити коаліцію з Північною Кореєю та Іраном. Хотів би ще з Китаєм, проте з КНР не все так просто.

Також Росія намагається впливати на країни Глобального півдня через союз авторитарних режимів.

Що потрібно Україні для протидії

Експерт Олександр Мусієнко вважає, що Захід має посилити підтримку України: надавати нам більше озброєння для знищення російської артилерії. Якщо в Росії будуть снаряди, а не буде артилерійських установок, то росіяни нічого не зможуть зробити.

Потрібні санкції від Європейського Союзу й інших держав, щоб Росія нічого не могла передавати в КНДР і вигідність їхньої співпраці знижувалася. Крім того, Україні треба працювати з Китаєм, який може впливати на рішення Пхеньяна.

Також наші партнери мають висловити позицію: якщо Північна Корея буде відправляти свої війська на війну в Україну, то Захід підтримає ідею французького президента Еммануеля Макрона про відправлення союзницьких військ в Україну.

Корейська робоча сила для РФ

За словами Ігоря Рейтеровича та Олександра Мусієнка, у Росії через втрати на війні є колосальний дефіцит робочої сили.

– Хай там як вони не розказують про 140 мільйонів, проблема кадрів, які готові працювати, об’єктивно є. І Північна Корея тут може допомогти, – наголошує Ігор Рейтерович.

Цілком можливо, що до Росії на багато років завезуть десятки тисяч робітників, які готові будуть працювати. І та зарплата, яку північнокорейці будуть отримувати, навіть за умови, якщо значну її частину забиратимуть, однаково це величезні гроші.

Що хоче отримати КНДР від РФ

За словами Олександра Мусієнка, Росія буде передавати Північній Кореї військові технології для запуску супутників у космос. Росія буде передавати авіацію, допомагати КНДР з розвитком військово-морських сил. І не менш важливий аспект – передання продовольства, з яким у Кореї дуже важко.

Північна Корея за допомогою Росії планує у майбутньому виводити на орбіту супутники, і зовсім не для трансляції футбольних матчів. І навряд чи тут йдеться про розміщення ядерної зброї в космосі, бо Північній Кореї і до цього ще дуже далеко.

КНДР необхідна можливість стежити, наприклад, за американськими військовими базами. А це додаткова проблема для Штатів, яку вони не ігноруватимуть. І якщо в Північної Кореї з’являється супутник – це буде велика проблема для всіх у регіоні.

За словами Ігоря Рейтеровича, КНДР дуже зацікавлена в технологіях для підводного флоту.

– Оскільки Північна Корея начебто має ядерну зброю, то вона хоче її встановлювати й на підводні ракетоносії. А це дуже велика загроза для регіону. І взагалі, передача цих технологій, створення атомних підводних човнів – оце дуже серйозна загроза, – наголошує політолог.с

Посилення санкцій проти КНДР – сигнал для регіону

За словами Олександра Мусієнка, через посилення зв’язків Китаю, Росії і КНДР, Сполучені Штати дійсно можуть посилити свою присутність у Тихоокеанському регіоні.

Наприклад, Китай завдяки рішенню КНДР і Росії отримав право проходу через річку Туманна до Японського моря. А це дає можливості китайським катерам виходити в море і звідти вчиняти певні загрози союзникам США – Японії і Південній Кореї.

Політолог Ігор Рейтерович вважає, що Північна Корея вже звикла жити під санкціями й не дуже їх боїться. Але запровадження нових – найперше, стане сигналом для тих країн, з якими Північна Корея має якісь відносини. Наприклад, з Китаєм, хоч як би китайці не розказували, що вони плювати хотіли на американців і будуть робити так, як вважають за потрібне.

Наприклад, після зустрічі американського президента Джо Байдена й очільника Китаю Сі Цзіньпіна мінімум на кілька тижнів, а можливо й більше, взагалі була припинена будь-яка діяльність із вивезення контейнерів зі зброєю з Північної Кореї до Росії.

І це явно відбулося під тиском Китаю. Тобто санкції працюють – опосередковано, але працюють, наголошує Ігор Рейтерович.

Як візит Путіна в КНДР позначиться на фронті

Військовий експерт Олександр Мусієнко вважає, що попри підтримку Північною Кореєю російського режиму, попри масові постачання північнокорейської артилерії, ситуація на фронті кардинально не зміниться.

Чому Росії й КНДР важливий спільний туризм

На думку експертів, Північна Корея зацікавлена в туризмі росіян, бо це приток грошей у бюджет, причому не рублів, а доларів. Плюс Пхеньян може говорити, що КНДР не настільки закрита країна, як про це говорить Захід.

За даними російської влади, з лютого по травень 2024 року Північну Корею відвідали понад 400 російських туристів. Крім того, уперше за майже чотири роки між країнами відновили пасажирське залізничне сполучення.

19 червня Володимир Путін та Кім Чен Ин підписали договір про всеохопне стратегічне партнерство, який передбачає взаємну військову допомогу в разі агресії проти Пхеньяна або Москви. Кім Чен Ин запевняє, що договір має миролюбний та оборонний характер. Детальний зміст документа поки невідомий.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-06-19 15:36:38

Магазин автозапчастини AvtoBot м.Ніжин