Україна і світ

Протокол лікування ігроманії та стандарт надання соцпослуг залежним особам розробили в Україні

Під час проведення круглого столу в Укрінформі стало відомо про два нові документи, напрацьовані на виконання затвердженого указом Президента рішення РНБО від 20 жовтня 2023 “Щодо протидії негативним наслідкам функціонування азартних ігор в мережі Інтернет”.

Протокол і стандарт чекають затвердження

Так, під егідою МОЗ і з залученням Громадської спілки “Центр відповідальної гри” розроблено протокол лікування ігрової залежності. Адже пристрасть до гри офіційно визнано ВООЗ як психічний розлад, а поняття ігровий розлад включено до нормативного документу класифікації хвороб.

Очікується затвердження протоколу лікування найближчим часом.

Другий важливий документ розроблено фахівцями Мінсоцполітики спільно з ГО “Центр відповідальної гри”. Він називається Державний стандарт соціальної послуги соціально-психологічної реабілітації осіб із ігровою залежністю.

Державний стандарт стане основним нормативним актом, який регламентуватиме заходи, що їх надаватимуть надавачі соціальних послуг залежним від азартних ігор громадянам та їхнім родинам задля реабілітації, повернення до повноцінного життя та запобігання виникненню рецидивів.

Повернути залежних до нормального життя

– Основним завданням є мінімізація наслідків і подолання ігрової залежності, надання психологічної та інформаційної підтримки таким людям, – наголосив державний експерт групи з питань підтримки вразливих верств Мінсоцполітики Володимир Хаджинов.

Важливим є і відновлення їхнього фізичного та психічного стану.

Адже відомо, що наслідками залежності від азартних ігор є психологічні негаразди, депресія, тривога, роздратованість, втрата соціальних зв’язків, фінансові проблеми, зниження імунітету тощо.

Нагадаємо, питання попередження ігрової залежності та мінімізація її негативних наслідків для громадян та суспільства в цілому розглядається в Україні на рівні проблем національної безпеки.

Джерело: Укрінформ

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-07-06 10:24:07