Україна і світ

Прорив у Курській області, F-16 в Україні та операція на Тендрівській косі: головні події тижня F-16 в Україні

Зі свого боку народний депутат, заступник голови парламентського Комітету з питань нацбезпеки, оборони та розвідки, голова постійної делегації України в ПА НАТО Єгор Чернєв заявив, що Україна отримала F-16 з новітньою авіонікою та радарами.

– Ми отримали сучасну модифікацію F-16 із новітньою авіонікою, радарами для наведення ракет на цілі тощо. Також пропрацьовуються всі можливі варіанти, щоб далі для цих машин ми отримали й далекобійну зброю, яка виробляється в Європі та США. Процес триває, і сподіваюся, що ми побачимо такі ракети в Україні, – підкреслив народний депутат.

Як зауважив у коментарі Фактам ICTV військовий аналітик, полковник запасу ЗСУ Петро Черник, передання Україні винищувачів позитивно вплине на ситуацію на фронті, однак не одразу.

– Для того щоб було відчутно ефект на фронті, потрібно, щоб працював один авіаційний полк винищувачів, а це 40-50 машин. Про таку кількість наразі не йдеться, – зауважив він.

Атака на аеродроми Морозовськ та Липецьк

3 серпня було атаковано аеродром Морозовськ, що розташований за 265 км від лінії фронту.

Уже через кілька годин після вибухів у Генштабі ЗСУ повідомили, що на складі з боєприпасами на території авіабази зберігалися, зокрема, кориговані авіаційні бомби.

Невдовзі знімки після атаки продемонстрували в Deep State та Planet Labs.

У Головному управлінні розвідки Міноборони України повідомили, що під час атаки було знищено винищувач-бомбардувальник Су-34 і склад авіаційного озброєння. Також уламками було пошкоджено ще два літаки такого ж типу.

9 серпня було також уражено аеродром Липецьк та склади з близько 700 КАБами.

Також цього тижня після серії вибухів у Луганську спалахнула пожежа на майданчиках машинобудівного заводу. Там зазвичай російські окупанти ремонтували та зберігали військову техніку.

Що сталося в Україні та світі: головні новини за 4 серпня 2024 року

Спалахнула масштабна пожежа і в окупованому Маріуполі Донецької області у районі нової військової бази окупантів поблизу холодокомбінату.

Операція на Тендрівській косі

6 серпня українські спецпризначенці здійснили наліт на Тендрівську косу у Чорному морі, яка належить до Скадовського району Херсонської області. Вона розташована у північній частині Чорного моря неподалік українського Криму.

В результаті спецоперації було знищено техніку, особовий склад та фортифікацію російських окупантів. Йдеться про МТ-ЛБ, комплекс РЕБ.

– Під час бою російські загарбники зазнали втрат серед особового складу. Точна кількість уточнюється. Виконавши поставлене завдання, зокрема секретну його частину, воєнні розвідники відійшли без втрат, – стверджують у ГУР.

Тендрівська коса у Чорному морі – подробиці операції ГУР

На думку Петра Черника, такі операції є досить важливими, оскільки це змушує противника перекидати свої сили з інших напрямків для посилення берегової лінії.

– Саме такі операції покликані не лише послабити противника у воєнному плані, а й навести паніку серед місцевого населення Треба продовжувати такі операції, – зауважив він.

Загалом за цей тиждень, за словами Петра Черника, суттєвих змін на фронті не відбулось, ситуація відносно стабільна, РФ не полишає намірів вийти на адмінкордони Донецької області.

– Їхній головний геополітичний план досить простий – захопити Луганську та Донецьку області повністю, – сказав він.

Ситуація відносної стабільності на фронті триватиме, допоки тримається суха погода.

Нігер та Малі розірвали дипломатичні відносини з Україною

Малі після того, як необґрунтовано звинуватила Україну у підтримці дій повстанців-туарегів, які 25-27 липня розгромили колону малійських військових та російських найманців приватної військової компанії Вагнера, розірвали дипломатичні відносини з нашою країною.

Слідом за Малі нігерійська хунта також заявила про розірвання дипломатичних відносин з Україною.

– Уряд Республіки Нігер, на знак цілковитої солідарності з урядом і народом Малі, ухвалив суверенне рішення (…) негайно розірвати дипломатичні відносини між Республікою Нігер та Україною, – написали західні ЗМІ.

Політолог Володимир Фесенко каже, що ці події відбулися на тлі візиту міністра МЗС Дмитра Кулеби до Африки.

– Він має візит у Південну Африку, у три країни. Це вже не перший візит нашого міністра в Африку. За дорученням президента Зеленського Кулеба зараз активно займається африканським напрямком. На початку року створили там, за дорученням президента, 10 нових посольств, – сказав Фесенко.

За його словами, в Африці Україна має дуже слабкі позиції, саме тому з минулого року президент Зеленський дав настанову нашим дипломатам активізувати там роботу.

– От, власне, ми намагаємося це зробити, хоча важко це дається, оскільки в нас там дуже слабкі економічні позиції, а грошей на активну дипломатію банально не вистачає. А от позиції росіян там достатньо потужні, ще сильніші позиції Китаю, – зауважує політолог.

До того ж, на його думку, росіяни скористалися ситуацією, яка сталася з туарегами.

– Ну, росіяни цим скористалися і почали розганяти оцю дипломатичну формальну спецоперацію проти України, яка погана наша держава, що вона підтримує екстремістів, підтримує різних сепаратистів, що Україна діє, як такий дестабілізаційний чинник в Африці. На тлі цього відбувся розрив дипломатичних відносин з двома країнами, – сказав Фесенко.

Та вагомих негативних наслідків цього дипломатичного розриву для нашої держави не буде, оскільки у нас немає жодних економічних та політичних інтересів в цьому регіоні.

–  Чогось там надзвичайно погано для нас внаслідок цього рішення не відбулося, воно має більш формальне, символічне значення. Але негатив інформаційно-політичний є, Росія це використовує для дискредитації України і нашої політики в Африці, – зауважує він.

Хоча, за словами політолога, наша політика в Африці якраз спрямована на те, щоб продемонструвати, що, по-перше, країни Африки мають враховувати, що ця війна, яка йде зараз в Україні, з російського боку імперська, а з нашого – це війна за нашу незалежність.

Олімпіада-2024 у Парижі

Цього тижня українські спортсмени вибороли не одну медаль на Олімпійських іграх, які проходять у Парижі.

Перше золото для української команди принесла жіноча збірна України з фехтування на шаблях.

Харлан і команда

Українські фехтувальниці перемогли збірну Південної Кореї у фіналі з рахунком 45:43. Кореянки здобули срібло, а команда Японії – бронзу.

На змаганнях українська команда була представлена Ольгою Харлан, Аліною Комащук, Оленою Кравацькою та Юлією Бакастовою.

Українська легкоатлетка Ярослава Магучіх здобула золоту медаль у стрибках у висоту на Олімпійських іграх-2024 у Парижі.

Українка Ярослава Магучіх виграла золото у стрибках у висоту на Олімпіаді-2024

Фото: Getty Images

Ще одна українська атлетка Ірина Геращенко виграла бронзову медаль на Олімпіаді, яку розділила з австралійкою Елеонор Паттерсон.

Український гімнаст Ілля Ковтун здобув срібну медаль на Олімпійських іграх-2024 в Парижі у вправі на паралельних брусах.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Варто зазначити, це перша олімпійська нагорода для спортсмена та перша медаль України на Олімпіаді у спортивній гімнастиці за вісім років.


Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-08-10 09:05:05