Суспільне мовлення

Понад 550 літрів грудного молока зібрали за рік Львівському перинатальному центрі

У Банку грудного молока, що у Львівському перинатальному центрі, за рік донорками стала 51 жінка, а зібрати вдалося понад 550 літрів молока.

Як розповіла Суспільному директорка центру Марія Малачинська, готове молоко можуть транспортувати й в інші лікарні.

Ярина Петришин – донорка Банку грудного молока. Жінка народила донечку Ліру на 32 тижні. Зараз їй 7 місяців. Після народження дитини, Ярина почала віддавати грудне молоко у Банк.

“Я завжди любила допомагати людям, і для мене це дуже цінно. Я розумію, що, наприклад, є дітки в мами, які не мають молока за якихось обставин, теж “поспішайки”, і це для них важливо не їсти сумішей. Ну і в грудному молоці є дуже багато вітамінів, мінералів, яких потребують дітки”, – каже донорка Ярина Петришин.

Донорки у Банку грудного молока. Фото: Facebook / Львівський обласний клінічний перинатальний центр

Жінка додає, що годувати донечку буде за потребою, і стільки ж часу планує бути донором молока для інших діток. Впродовж року донорками грудного молока стали понад 50 жінок. Зібрали більше ніж 550 літрів молока, розповідає директорка центру Марія Малачинська.

“Досягнення однієї з донорок – це те, що вона здала близько 30 літрів молока. За цей рік виходили найменшу дитину – це 550 грамів. І звичайно банк грудного молока нам допоміг у швидшій реабілітації цієї дитини”, – каже директорка перинатального центру Марія Малачинська.

Банк грудного молока

Холодильник із молоком у Банку грудного молока. Фото: Facebook / Львівський обласний клінічний перинатальний центр

Банк має необхідне обладнання: спеціальні холодильники, пастеризатори та морозильні камери, де зберігається молоко. За словами керівниці банку грудного молока Ольги Шлемкевич, в перинатальному центрі за рік передчасно народжується майже 1000 дітей.

“Донорське грудне молоко можна давати дітям, до того часу, поки у власної мами не збільшиться лактація, і не зможе вона годувати свою дитину своїм молоком. Грудне молоко вміщає в собі величезний спектр необхідних речовин, для того, щоб дитина росла і розвивалася: білки, жири, вуглеводи, макро та мікро елементи, фактори росту, гормони, і антиінфекційні речовини”, – пояснює керівниця Банку грудного молока Ольга Шлемкевич.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Готове молоко можуть транспортувати й в інші лікарні. Марія Малачинська каже, жінок, які мають надлишок молока, запрошують стати донорами, адже дітей, які його потребують, є багато і в інших лікарнях.


Джерело: Суспільне мовлення України