Україна і світ

Полив, освітлення та температура: як доглядати за Бромелією вдома


Рослини вдома створюють додатковий затишок та дарують настрій й натхнення. До того ж, доведено, що догляд за вазонами знижує рівень тривожних станів та депресії і навіть допомагає з порушеннями сну. Цього разу поговоримо про Бромелію, а саме про її полив, пересадку та інші важливі моменти, які варто знати.

Бромелія: що це за квітка

Досить яскрава – вона стовідсотково створить акцент на вашому підвіконні. Бромелія – це вічнозелений трав’янистий епіфіт більбергія (Billbergia). Рослина є представником сімейства Кактусові.

– Бромелія – це тропічна, кімнатна рослина, родом з південної Америки, що має яскраві суцвіття та незвичну форму листя. Вони ведуть епіфітний спосіб життя, використовуючи інші рослини як опору, – говорить наш постійний експерт з рослин Олексій Колесник.

До того ж, якщо ви новачок у сфері рослинництва – то Бромелія стовідсотково вам підійде, оскільки є не вибагливою квіткою, яка не потребує особливих умов утримання. Тобто у догляді цей вазон досить простий, але все ж таки є певні нюанси.

Зараз дивляться

Бромелія: догляд після покупки

Після покупки не варто здійснювати пересадку одразу, дайте рослині адаптуватись декілька тижнів.

Використовуйте спеціальний субстрат для епіфітів або суміш торфу, піску і соснової кори.

Загалом процедуру з пересадки Бромелії проводять за умови, що коріння заповнило весь простір горщика і виступило на поверхню.

Бромелія: догляд та полив

Для кожної рослини – найважливішим джерелом життя є вода та світло. Тож, як правильно поливати квітку Бромелію, аби вона тішила око своїми яскравими чубчиками та де ставити горщик?

  • Полив

Бромелія потребує помірного поливу, важливо не допускати пересихання та перезволоження ґрунту.

– Поливати Бромелію потрібно помірно, не допускаючи застою води. Орієнтуйтесь на стан ґрунту та рослини, – зауважує наш постійний експерт з рослин Олексій Колесник.

У спеку Бромелію, як й інші рослини потрібно поливати частіше, а саме щодня. Однак тут теж важливо орієнтуватися на стан ґрунту, аби уникнути розвитку гнильних процесів. А для цього просто дозволяйте верхньому шару ґрунту просихати між поливаннями.

Фото: Pixabay

Проте, зауважимо, що у піддоні вода має бути завжди. Узимку полив здійснюють один раз на тиждень.

До того ж, пам’ятайте, що Бромелії потрібна висока вологість повітря – не нижче 70%. Підтримати його допомагає обприскування листя. Також гарний метод – розміщення біля рослини посуду з водою або акваріуму.

– Цим тропічним рослинам важливо забезпечити високу вологість, регулярне обприскування листків допоможе підтримувати оптимальний рівень, – каже наш постійний експерт з рослин Олексій Колесник.

Можна застосовувати побутовий електричний зволожувач повітря або поставити вазон із Бромелією на піддон із мокрою галькою.

І для обприскування листя, і для поливу рослини варто брати кип’ячену, попередньо відстояну впродовж двох діб воду. Це допоможе позбутися хлору у рідині, що не сприятливо впливає на стан рослин.

  • Освітлення

Для Бромелії підійдуть західне чи східне підвіконня – головне забезпечити їй розсіяне світло, аби помінчики не обпікали листя рослини. Якщо ви тримаєте вазон під пекучим сонцем, захищайте його від нього хоча б із полудня до 15-16 години.

– Бромелія любить світло, але прямі сонячні промені можуть спричинити опіки листя. Забезпечте їй розсіяне освітлення на західних чи східних підвіконнях, – говорить наш постійний експерт з рослин Олексій Колесник.

Узимку, коли світловий день стає коротким, потрібно встановлювати для рослини додаткове штучне освітлення. Зокрема, джерело світла потрібно спрямовувати не на Бромелію, а на стелю.

До того ж, цей вазон потребує чистого повітря. Тож провітрювати оселю, де знаходиться Бромелія кімнатна, варто часто. Однак у жодному разі не можна допускати, щоб рослина стояла на протязі, біля вентилятора чи кондиціонера.

– Бромелія не переносить протягів і різких перепадів температур, тому уникайте розміщення її біля відкритих вікон чи кондиціонерів, – зауважує наш постійний експерт з рослин Олексій Колесник.

Ідеальна температура для Бромелій становить 18-26°C.

Бромелія: догляд після цвітіння

Цвітіння Бромелії припадає зазвичай на літо.

– При підтриманні усіх вище описаних умов, вологості, температури, освітлення та інших, Бромелія порадує вас довготривалим цвітінням, – зауважує наш постійний експерт з рослин Олексій Колесник.

Однак після закінчення цього періоду важливо дотримуватися певних правил. По-перше, не поспішайте видаляти квітконос рослини, дочекайтеся його повного засихання та тільки після цього обережно зріжте квіткову стрілку.

– Після завершення цвітіння квітконос поступово засихає і його потрібно обережно видалити гострими, стерильними ножицями або секатором, якомога ближче до основи, – додає наш експерт.

Зауважимо, що відцвіла розетка Бромелії повторно вже не зацвіте: вона гине, але залишає діток, які розвиваються у самостійні дорослі рослини.

– Після завершення цвітіння материнська рослина може почати відмирати, випустивши декілька нових відростків. Їх потрібно буде відокремити, коли досягнуть половини розміру материнської рослини, – зауважує наш постійний експерт з рослин.

Бромелія: помилки у догляді у домашніх умовах

Хоч Бромелія і любить високу вологість, проте застій вологи призведе до загнивання коріння.

Також господарі часто нехтують системою зволоження біля рослини, а це у свою чергу спричиняє появу сухих кінчиків на листках.

Важливо забезпечити добре дренований ґрунт і дозволяти верхньому шару землі трохи підсохнути між поливами.

– Розетка листків Бромелії утворює природну чашу, де накопичується вода, її важливо оновлювати час від часу, – зауважує наш постійний експерт з рослин Олексій Колесник.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

До речі, раніше Факти ICTV писали, як доглядати за трояндами, щоб довше стояли.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-09-08 15:38:43