Україна і світ

Політ людини на Марс можливий, але її повернення на Землю нездійсненне – лікарі

Польоти людини на Марс ставлять під сумнів учені Університетського коледжу Лондона. Долетіти до червоної планети люди ще можуть, а от повернутися живими – навряд чи. Через критичне зменшення нирок.

Учені порахували загальний час перебування у космічному просторі і виявили, що мікрогравітація та галактичне випромінювання суттєво впливають на нирки. Тож на зворотному шляху додому астронавтам не обійтися без діалізу.

На Марс полетять здорові, повернуться – на діалізі

Зразки з більше ніж 40 космічних місій за участю людей і мишей показали, що нирки змінюються в умовах космосу, причому певні частини демонструють ознаки зменшення менше ніж через місяць перебування у космосі.

Зараз дивляться

Отримані дані можуть поставити під загрозу плани SpaceX і NASA щодо відправки екіпажів на Марс у найближчі десятиліття.

Майбутні місії на Марс, звісно, не виключені, але передусім необхідно розробити заходи для захисту нирок, щоб уникнути серйозної шкоди астронавтам.

– Нирки пізно виявляють ознаки радіаційного ураження. До того часу, коли це стане очевидним, можливо, буде надто пізно, – сказала авторка дослідження, докторка Кейт Сью.

Нирки, як виявилося, вирішують все

А професор Стівен Волш, старший автор дослідження, наголосив, що, на жаль, не можна захистити нирки від галактичного випромінювання за допомогою екранування. Але він покладає надію на нові розробки.

Професор сподівається, що, можливо, вдасться розробити технологічні або фармацевтичні заходи для полегшення тривалих космічних подорожей та зменшення їхнього впливу на здоров’я нирок.

Бо, як виявилося, саме нирки є тим слабким місцем в організації космічних польотів, що можуть зіпсувати всі плани.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-06-19 11:26:38

Магазин автозапчастини AvtoBot м.Ніжин