Україна і світ

Підготовка до зими: як утеплити приватний будинок та що знадобиться

Утеплення приватного будинку – ефективне рішення одразу з кількох причин. Взимку це допомагає зберігати тепло, а це зі свого боку гарна економія коштів на опаленні. Влітку, навпаки, допомагає не пускати у приміщення спеку. Окрім того, якщо вам би хотілося оновити вигляд фасаду вашого будинку, то такі роботи допоможуть закрити і з цим. 

Проте одразу постає купа питань: які види утеплення існують; який підійде саме мені; що для цього потрібно; скільки це коштуватиме? У цьому матеріалі розбиратимемося з всіма аспектами утеплення приватних будинків. 

Види утеплення приватних будинків

Загалом є три види матеріалів, які використовують для утеплення будинків: 

Зараз дивляться

  • спінений пінополістирол (пінопласт);
  • графітовий спінений пінополістирол;
  • мінеральна або базальтова вата.

За словами фахівців, якщо говорити, що краще, то варто звернути увагу на характеристики теплопровідності матеріалу.

– Проте для піноблока, шлакоблока підходить винятково мінеральна вата, бо там необхідно, щоб матеріал дихав. Якщо розглядати цеглу, моноліт, бетонні блоки, то тут підходить як спінений пінополістирол, так і мінеральна вата, – розповідає головний інженер з утеплення будинків Олександр Вініченко.

За його словами, якщо говорити про теплопровідність, то якісний полістирол буде кращим за мінеральну вату. Особливо графітовий спінений. 

Скільки коштує утеплення приватного будинку 

Середня вартість  за квадратний метр утеплення будинку – 1 200 грн. Якщо ви використовуватимете якісні матеріали, проте роботу виконуватимете самостійно, то це обійдеться у 750-800 грн за квадратний метр.

Утеплення будинку самостійно – що для цього потрібно

– Потрібні рівні руки, бо є люди, в яких не дуже з цим. Хоча з досвідом це все приходить, – зазначає керівник компанії з утеплення будинків Георгій Стельмах.

Насправді якщо більшість слів, наведених нижче, для вас звучать як іноземні, напевно, ліпше довірити роботу професіоналам. Якщо ж інструменти у вас не викликають приступ паніки, то можете вирушати в магазин, щоб закупити все необхідне.

Інструменти, необхідні під час утеплення будинку:

  • шпателі;
  • молотки;
  • переноски;
  • перфоратори;
  • гайковерт (ліпше придбати акумуляторний);
  • терки будівельні;
  • шуруповерт;
  • пилки;
  • міксери;
  • латер – струна для нарізки утеплювача;
  • валики.

Додаткові матеріали, необхідні для утеплення будинку:

  • клей для теплоізоляції (клей для утеплення фасаду);
  • армувальна суміш;
  • фасадна сітка – щільність 160;
  • дюбелі – залежно від утеплювача вони мають бути з термоголовою чи без неї;
  • клей-піна;
  • силікон;
  • ґрунтовка;
  • шпаклівка.

– Суміші та шпаклівка для утеплювача – на них так і написано – суміш для приклеювання полістиролу або мінеральної вати. Проте якщо на суміші йде маркування Винятково для пінополістиролу, то його не варто використовувати для вати, бо там є певні сполуки, які якісно працюють на пінопласті, проте на ваті такого ефекту не буде, – зазначає технолог з утеплення будинків Андрій Федосов.

Як утеплювати будинок – інструкція

Перший крок в утепленні будинку – це заміри. Саме на ці дані ви спиратиметесь, купуючи матеріали.

Утеплення приватного будинку

Потім доведеться встановити так звані ліси, або будівельні рамні риштування, на яких ви працюватимете. Їхні розміри та висота також залежать саме від вашого будинку. Вони є різної комплектації. Їх не обов’язково купувати. Працюють компанії, які їх надають в оренду за оптимальними цінами, враховуючи навіть логістику.

Утеплення приватного будинку

– Потім кидається рівень та натягується “струна”. Це робиться для того, що поверхня була рівна, а не горбиста. Адже як би стіни не будували, вони все одно будуть нерівними. А вже за допомогою утеплювача їх можна вирівняти. Відхилення може бути лише до 1-2 мм, – розповідає головний інженер.

Наступний етап – ґрунтування стін глибоко проникальною ґрунтовкою. Це покращує скріплення клеючої суміші та утеплювача до стіни.

Після ґрунтування витримується час, щоб стіна просохла і ґрунтовка набула своїх максимальних властивостей для подальшого приклеювання утеплювача.

Листи утеплювача між собою пропінюються, щоб зменшити тепловтрату у місцях з’єднання листів між собою. Цей етап проводиться, коли ви вже приклеїли плити до стіни. Під час проклеювання листів не забувайте прикладати рівень, щоб стіна не поїхала у бік Житомира чи Севастополя.

– Через приблизно добу, коли все просохне, кріпиться дюбель. Після цього теркою зашкурюється вся стіна, щоб поліпшити адгезію (скріплення) армувальної суміші зі стіною, – додає технолог Андрій Федосов.

Потім на стіну наноситься армувальна суміш, в якій топиться сітка. Після висихання наноситься другий шар. Він може бути як з армувальною сумішшю, так і зі шпаклівкою.

Стіна знову ґрунтується глибокопроникальною ґрунтовкою. Далі вже йде фінішна шпаклівка – баранець чи короїд. Проте після неї стіну необхідно знову ґрунтувати, а лише потім фарбувати.

Утеплення приватного будинку

Коли краще утеплювати будинок

За день бригада може закривати до 10 квадратів роботи під ключ. Мається на увазі, що будуть зроблені всі шари. Але ж так роботи не проводять. Бригада робить перший шар, другий. Зазвичай в середньому об’єкт на 100 кв. м. закривається за два тижні, – розповідає  Стельмах.

Проте це якщо говорити про бригаду професіоналів. Тому якщо ви аматор, зауважте, що у вас піде більше часу на утеплення будинку. Можете почати проводити роботи після 8 березня, а закінчувати до 20 грудня.

Якщо йде дощ – роботи не виконуються. Хоча загалом волога погода, без дощу, не впливає на виконання робіт. Проте якщо пройшов дощ і дім утеплюється мінеральною ватою, то варто почекати хоча б 1 день, щоб утеплювач просох.

– Інакше якщо почати наносити армувальну суміш на вологу мінеральну/базальтову вату, то ви залишите (“запакуєте”) ту вологу середині утеплювача. Це може мати негативні наслідки, – зазначає Георгій Стельмах.

Утеплення приватного будинку

Роботи з утеплення будинку виконувати ліпше або навесні, коли температура повітря на вулиці понад +5 і до +20. Або ж восени, коли температура +20 і до +5.

Влітку ліпше не робити утеплення, бо суміші можуть пересихати. Це призводить до мікротріщин, через що утеплення стоятиме менше по часу.

Загалом утеплення може стояти понад 10 років, якщо роботи проводились з дотриманням всіх технологій.

Джерело: Warm house

Фото: Depositphotos, Unsplash, Warm house

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2023-12-02 12:39:06