Україна і світ

Під Харків за три дні: як БПЛА-шпигуни ворога скидали дезу на українців

За кілька днів виповниться три місяці як триває повторна спроба російських військ наступати в Харківській області. На самому початку цього нового вторгнення на Харківщину загарбники не лише намагалися наступати на землі, але й посилено штурмували інформаційний простір.

Головним завданням інформатаки було створити враження швидкої перемоги росії, яка полягала б у стрімкому наближенні до «окружної» — так місцеві називають Харківський кільцевий автомобільний шлях, який кільцем охоплює місто, проходячи переважно по межі його адміністративного кордону.

При цьому російське командування розуміло, що сам Харків з наскоку захопити точно не вдасться, тому обрало тактику нагнітання тривожності та спроб створення панічних настроїв серед мешканців міста.

Днями Media Guard та Reuters опублікували ґрунтовні розвідки про те, як саме росія вела інформаційний наступ на Харків.

Ракетний удар по телевежі

Атакувати український інформаційний простір у Харкові росія почала ще напередодні травневої спроби наступу.

У квітні помітно посилилась активність російських спецслужб зі створення нових та активізації занепалих раніше пропагандистських медіаресурсів, скерованих на Харків та Харківську область.

Відкритий удар по інформаційному простору Харківщини росія здійснила 22 квітня. Тоді ракета Х-59 поцілила у міську телевежу, завдавши їй серйозних ушкоджень. У місті й області виникли перебої з сигналом цифрового телебачення.

Саме 22 квітня, майже на три тижні раніше за наземне вторгнення, почався інформаційний наступ росії на Харківську область.

БПЛА Орлан-10

Дезінформацію вкидали дронами-розвідниками

Після удару по телевежі росія сконцентрувала зусилля на тому, щоб захопити чи принаймні засмітити інфопростір Харківщини з метою посіяти паніку серед місцевих мешканців, деморалізувати їх і змусити тиснути на українську владу.

З цією метою, повідомляє Media Guard, українців залякували фейковими новинами, вкидаючи тези непереможність росії, неготовність влади захистити Харківську область від повторного нападу і необхідність укладати «мир за будь-яку ціну».

Сфабриковані фейкові новини росіяни поширювали не лише через традиційні ботоферми, але і вдаючись до використання «новаторського підходу» з використанням шпигунських БПЛА, які проникали в український повітряний простір.

Як повідомляє Reuters з посиланням на джерело в українських спецслужбах, для цього російські окупанти використовували розвідувальні безпілотники дальньої дії «Орлан-10». На них встановлювали системи Леер-3, що імітували базові станції стільникового зв’язку.

Нагнітання скінчилось пшиком

Автоматично підключаючись у пошуках покриття до створених ворогом фальшивих базових станцій, смартфони харків’ян отримували сфабриковані російськими спецслужбами СМС-повідомлення, в яких українська влада немов би закликала місцевих мешканців покинути місто через неминучу загрозу вторгнення рф.

Відповідну інформацію російські ботоферми масовано вкидали також через соцмережі, працюючи одночасно на три аудиторії — російську, українську та західну. Росіян запевняли у переможному поході на Харків, українців зневірювали і переконували, що поразка неминуча.

Західній аудиторії наступ подавався як очевидний великий успіх росії, яка ось-ось, як не сьогодні, то вже точно завтра вийде на підступи до Харкова чи, щонайменше, закріпиться на відстані, з якої зможе масовано обстрілювати місто зі ствольної та реактивної артилерії.

Так тривало близько двох тижнів після початку наземного наступу 10 травня. Однак, не маючи помітних успіхів у просуванні й усвідомивши неможливість швидкого успіху, російські пропагандисти спочатку суттєво зменшили кількість згадок про Харків. А потім і зовсім почали просувати тезу про те, що наступальна операція мала інші завдання.

Читайте також: Олімпіада та «французские наемники» на Харківщині: про що не збрехали росіяни

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Зараз російська пропаганда продовжує по інерції їхати на вкинутих раніше меседжах про створення санітарної зони вздовж кордону та відтягування Сил оборони України на Харківщину з півдня та Донбасу. Однак у цих типових повідомленнях явно відчувається криза жанру, тож незабаром на нас чекатиме порція нових брехні, фейків та дезінформації від російських пропагандистів.

Джерело: Інформаційне агентство АрміяInform
2024-08-02 17:26:05