Україна і світ

Перший випадок за межами Африки: у Швеції виявлено серйозніший варіант віспи мавп


У Швеції підтвердили перший випадок захворювання більш заразним різновидом mpox (віспи мавп) – вірусної інфекції, яка передається через тісний контакт. Це перший випадок, коли її було виявлено за межами Африки.

Заразився в Африці

Генеральний директор шведського агентства громадської охорони здоров’я Олівія Вігцелл повідомила на прес-конференції, що чоловік заразився, перебуваючи в тій частині Африки, де стався великий спалах захворювання.

Вігцелл зазначила, що інфікована людина отримала медичну допомогу відповідно до рекомендацій агентства охорони здоров’я.

Зараз дивляться

Десятки невиявлених випадків

– Поява випадку на європейському континенті може підстьобнути швидке міжнародне поширення mpox, – сказав експерт із громадської охорони здоров’я і професор Джорджтаунського юридичного факультету у Вашингтоні Лоуренс Гостін.

За його словами, випадок у Швеції, найімовірніше, означає десятки невиявлених випадків у Європі.

За словами експертів, випадок зі шведським мандрівником викликає занепокоєння, але не дивує, враховуючи серйозність спалаху в Африці.

– Імовірно, їх буде більше і в інших частинах світу, оскільки наразі не існує механізмів, які могли б зупинити привізні випадки захворювання на віспому, – ідеться в повідомленні.

Статистика мавпячої віспи

Раніше Всесвітня організація охорони здоров’я оголосила mpox надзвичайною ситуацією в галузі громадської охорони здоров’я після спалаху в Демократичній Республіці Конго, який поширився на інші країни.

За даними ВООЗ, цього року в більш ніж десятці країн Африки було зареєстровано понад 14 000 випадків захворювання і 524 випадки смерті, що вже перевищує минулорічні показники.

Наразі понад 96% усіх випадків захворювання і смерті припадають на одну країну – Конго.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-08-16 09:15:06