Україна і світ

Перше ураження російського Су-57, обстріл Харкова та супернеділя у ЄС: головні новини 9 червня

В останній день тижня є гарні новини – з’явилася інформація про знищення судна РФ в Азовському морі. Також відбулась історична подія – вперше знищили російський літак Су-57.

У країнах ЄС тривають вибори до парламенту. Сьогодні останній та вирішальний день – “супернеділя”, і вже ЗМІ пишуть про перші результати перегонів.

Російський терор продовжується – країна-агресор обстріляла Миргород та Харків.

Що відбулося в Україні та світі за добу 9 червня 2024 року – читайте далі в матеріалі на сайті Факти ICTV.

Знищення судна РФ та ураження Су-57

Біля порту Єйськ було знищено один з російських кораблей. За непідтвердженою інформацією, судно атакував український БпЛА, однак офіційної інформації від ЗСУ з цього приводу немає.

Це сталося якраз у той час, коли РФ оголосила так звані “навчання” і Чорноморський флот перекинув низку кораблів із Новоросійська в Азовське море.

Російський літак Су-57 був збитий уперше в історії. Це сталося на території аеродрому Ахтубінськ в Астраханській області РФ, що за 589 км від лінії бойового зіткнення.

Зокрема у ГУР повідомили, що уражених літаків Су-57 могло бути два.

– Є попередня інформація про те, що уражених літаків Су-57 могли бути два, – повідомив Андрій Юсов.

Обстріл Миргорода та Харкова

9 червня у Миргороді Полтавської області пролунали вибухи –  напрямку міста летіли дві ракети.

Керівник обласної військової адміністрації Філіп Пронін вибухи в Миргороді 9 червня поки що не коментував.

Росія вдарила КАБом по Харкову, через що у місті було пошкоджено кілька будинків та авто. Країна-агресор вдарила по відкритій території між приватними будинками. На цю хвилину – без постраждалих.

Вибухи у Бєлгороді

Український літак вперше за час війни скинув снаряд на склад БК у Бєлгороді.

– Хоча оцінка завданої шкоди ще триває, підтверджено, що це було пряме влучення. Це перший боєприпас ЗСУ, скинутий з повітря по цілі в Росії, – повідомило Sky News на умовах анонімності військове джерело.

Наразі не було зрозуміло, який тип боєприпасів використовувався під час атаки, включно з тим, чи була це західна зброя.

Зі свого боку Міноборони РФ написало, що “близько 14:20 припинено спробу київського режиму зробити терористичну атаку із застосуванням БпЛА літакового типу по об’єктах на території Російської Федерації”.

Ситуація на фронті

У Генштабі ЗСУ повідомили, що найбільше атак РФ – на Покровському напрямку. Наразі українські військові відбивають атаки в районах таких населених пунктів – Яснобородівка, Карлівка, Новоолександрівка, Новопокровське.

Ситуація на Покровському напрямку 9 червня 2024

Фіксується активність армії РФ також на Краматорському напрямку, зокрема в районі Іванівського та Кліщіївки.

Також сім ворожих атак 9 червня зафіксовано на Куп’янському напрямку.

До того ж, російський агресор збільшив кількість атак на Харківському напрямку до чотирьох за сьогодні. Бої тривають в районі Глибокого.

На Лиманському напрямку точиться бойове зіткнення в районі Серебрянського лісу.

На Курахівському напрямку тривають бої в районі Красногорівки.

На Придніпровському напрямку Сили оборони 9 червня вже відбили дві атаки окупантів у районі Кринок.

“Супернеділя” у ЄС

9 червня у Європейському Союзі проходить “супернеділя” виборів до Європейського парламенту. Це останній та найголовніший день голосування, яке розпочалось 6 червня.

Сьогодні виборці віддаватимуть свої голоси у 21 країні: Франції, Німеччині, Польщі, Іспанії, Італії, Австрії, Бельгії, Болгарії, Хорватії, Кіпрі, Данії, Естонії, Фінляндії, Греції, Угорщині, Литві, Люксембурзі, Португалії, Румунії, Словенії та Швеції.

Голосування в Нідерландах, Чехії, Ірландії, Латвії, Словаччині та на Мальті вже відбулося.

Вибори 6-9 червня визначать новий склад Європарламенту та, опосередковано, склад виконавчого органу ЄС – Єврокомісії.

Факти ICTV писали, що потрібно знати про головний день виборів до Європарламенту.

До того ж, ЗМІ вже повідомили, що вибори до Європарламенту у Словаччині виграла опозиційна до прем’єр-міністра Роберта Фіцо партія Прогресивна Словаччина.

Попередньо, за неофіційними даними, серед політичних партій, Прогресивна Словаччина отримала 27,8% голосів, SMER Роберта Фіцо – 24,8%, права Республіканська партія на чолі з Міланом Угріком – 12,5%, партія Голос новообраного президента Петера Пеллегріні – 7 ,18%, християнсько-демократичний рух – 7,15%.

Тобто зараз можна говорити про депутатів п’яти політичних партій Словаччини, які проходять до Єврпарламенту, проте це поки що неофіційна інформація.

Байден та Макрон щодо активів РФ

Президенти США Джо Байден та Франції Еммануель Макрон зустрілися у Парижі. Вони заявили, що вважають за доцільне використовувати заморожені активи РФ у розмірі €280 млрд на потреби України після руйнувань.

— Президенти зобов’язуються підтримати зусилля Європейського союзу та Групи семи щодо отримання непередбаченого прибутку від заморожених російських суверенних активів на користь України відповідно до міжнародного права, – зазначено у повідомленні, опублікованому Білим домом.

Голови держав розглянули, як саме можна допомогти Україні за рахунок російських активів, заморожених у європейських банках.

Блокада україно-польського кордону

Речник Держприкордонслужби Андрій Демченко повідомив, що пункт пропуску Шегині – Медика 9 червня працює у штатному режимі, попри погрози польських фермерів заблокувати у неділю цей напрямок на українсько-польському кордоні.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Він зауважив, що наразі усі категорії транспортних засобів перетинають кордон в обох напрямках без перешкод, більш того – від польської сторони поки немає підтвердження про початок блокування руху на цьому КПП.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-06-09 19:57:27

Магазин автозапчастини AvtoBot м.Ніжин