Україна і світ

Остання хвилина для дипломатії: в МЗС Ізраїлю назвали умову для уникнення війни з Хезболлою

Після ракетного обстрілу села Мадждал-Шамса на півночі Ізраїлю, внаслідок якого загинули щонайменше 12 осіб, переважно дітей та підлітків речник МЗС Ізраїлю Орен Марморштейн заявив, що суботнє вбивство є перетином усіх червоних ліній з боку Хезболли.

Ізраїль попередив Ліван про загрозу “руйнівної війни” після обстрілу стадіону на Голанських висотах. Умовою для уникнення війни є роззброєння та відведення сил Хезболли.

У своєму дописі у соцмережі X він назвав Хезболлу передовим форпостом Ірану в Лівані та причетним до вбивства дітей та підлітків, які грали у футбол у селі Мадждал-Шамса.

Зараз дивляться

МЗС Ізраїлю про ракетний удар Хезболли

12 дітей і підлітків у віці від десяти до 20 років загинули в результаті ракетного обстрілу в суботу, коли ракета влучила у футбольне поле.

— Хезболла, довга рука Ірану, спрямувала свій вогонь на цивільне населення. Хезболла не робить різниці між євреями та неєвреями, і її мета – вбивати ізраїльських громадян, ким би вони не були, – заявив Марморштейн.

Він додав, що попри заперечення з боку Хезболли, ця організація “однозначно несе відповідальність за суботню різанину”. За словами Марморштейна, випущена ракета була іранською, а Хезболла – єдина терористична організація, яка має такі ракети в своєму арсеналі.

— Своїм нападом Хезболла перетнула всі червоні лінії. Це не армія, яка воює з іншою армією, а терористична організація, яка навмисно стріляє по цивільному населенню, – написав речник.

За його словами, Ізраїль скористається своїм правом і обов’язком діяти в порядку самооборони та відповість на обстріл.

Представник МЗС Ізраїлю наголосив, що світ повинен покласти повну відповідальність на Іран і його терористичних поплічників: Хезболла, Хамас і хуситів.

Він закликав світ оголосити Корпус вартових ісламської революції Ірану терористичною організацією, накласти на Іран нищівні санкції, оголосити Хезболлу терористичною організацією і покласти на неї повну відповідальність за вбивство дітей, яке вона вчинила.

Марморштейн вважає, що єдиним способом, яким світ може запобігти повномасштабній війні, яка була б руйнівною і для Лівану, – це змусити Хезболлу виконати Резолюцію Ради Безпеки 1701.

Згідно з резолюцією, Хезболла змушена відступити за річку Літані відповідно до резолюції ООН. Це за 30 кілометрів від кордону між Ізраїлем та Ліваном. Марморштейн додав, що “зараз остання хвилина, щоб зробити це дипломатичним шляхом”.

Що передувало

27 липня було завдано ракетного удару по стадіону в районі Мадждал-Шамса на півночі Ізраїлю. Внаслідок ракетного обстрілу футбольного поля на Голанських висотах загинули 12 людей, переважно діти.

Влада Ізраїлю звинуватила в обстрілах ліванське угруповання Хезболла.

Уночі 28 липня авіація Сил оборони Ізраїлю (ЦАХАЛ) завдала ударів по низці об’єктів Хезболли як у глибині території, так і на півдні Лівану.

За даними ізраїльських військових, зокрема були атаковані склади зі зброєю, а також об’єкти терористичної інфраструктури в районах Чабріха, Бордж-ель-Чмалі, Бекаа, Кфаркела, Раб-ель-Талатін, Хіам і Тайр-Харфа.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-07-28 12:17:08