Україна і світ

Новий тренд у боротьбі зі старінням: наскільки ефективний фасціальний масаж обличчя


Директор Центру вивчення клінічної анатомії Ланкастерського університету професор Адам Тейлор пояснив, чи є ефективним фасціальний масаж обличчя для боротьби зі зморшками та іншими ознаками старіння.

– Інфлюенсери, які пропагують фасціальний масаж, стверджують, що він може дати разючі результати, включно зі значними змінами рис обличчя та якості шкіри, – пише вчений.

Що таке фасція

Фасція – це тонка сполучна тканина з колагену, яка покриває м’язи, кістки й органи тіла.

Фасціальний масаж спрямований на подовження молекул білка та їхню здатність розтягуватися, знімаючи тиск із фасції, прикріпленої до м’язів, де вона може бути затиснута або защемлена нервом, спричиняючи біль або обмежуючи рух.

Зараз дивляться

Фасціальний масаж, наприклад, часто використовується на спині, щоб зменшити скутість. Як правило, виконується кимось із практичними знаннями про фасціальну систему.

Немає доказів

– Не хочу повідомляти погані новини, але немає жодних наукових доказів того, що фасціальний масаж впливає на форму або тканини обличчя, – каже професор.

Він пояснив, що приблизно з 30 років організм починає перебудовувати колагеновмісні тканини, такі як кістки і жир обличчя, а також м’язи. Це спричиняє зміни кутів кісток обличчя, що більш виражено у жінок. Наприклад, щоки втрачають об’єм і опуклість.

Зробити вилиці більш виступаючими

Зміни в кістковій структурі можуть бути невеликими, всього кілька міліметрів, але вони можуть послабити сполучні тканини, що підтримують шкіру, що призводить до появи зморшок і провисання.

Деякі впливові особи в соціальних мережах стверджують, що фасціальний масаж обличчя може зробити вилиці більш виступаючими, навіть у молодих людей, і прибрати підборіддя. Але масаж фасціальної фасції шкіри може насправді посилити зморшки, стверджує експерт.

Руйнує структуру колагену

Фасціальний масаж руйнує структуру колагену, а також розтягує його, щоб усунути будь-які вузли. Це призводить до утворення довшого білка сполучної тканини, що має більшу гнучкість, що може сприяти утворенню зморшок, а не зменшувати їх.

Масаж також впливає на фібробласти, клітини, які виробляють колаген, механічно стимулюючи вироблення його більшої кількості для підтримки шкіри.

Дослідження показали, що фібробластам доводиться працювати старанніше з віком, коли вони виробляють менше колагену і контактують з меншою кількістю колагенових білків. Тому малоймовірно, що масаж може повернути назад старіння фібробластів, стимулюючи вироблення колагену шкірою.

Ефект лімфодренажу

У відеороликах, що рекламують фасціальний масаж обличчя, також стверджується, що він може виводити зайву рідину через лімфодренаж, надаючи підтягнутішого, рельєфнішого вигляду завдяки зменшенню об’єму.

Це суперечить цілям багатьох антивікових продуктів на ринку, таких як дермальні наповнювачі на основі гіалуронової кислоти, які, як стверджується, роблять шкіру молодшою завдяки додаванню об’єму, щоб вона здавалася підтягнутою й повною.

Для тих, хто сподівається зберегти молодий вигляд, найефективнішим підходом буде придбання сонцезахисного крему з високим фактором захисту, рясне пиття води і дотримання здорового харчування – таке поєднання набагато ефективніше захищає колаген, ніж фасціальний масаж, резюмує експерт.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-08-19 10:32:30