Україна і світ

Німецький журналіст Лау розповів, як припинити дегуманізувати мігрантів

Проблему із дегуманізацією біженців, зокрема й українських, можна розв’язати через розповідь про історію цих людей, які ухвалюють рішення залишити свою країну, а також через детальний опис політичного тла тієї ситуації, яку ці мігранти хочуть залишити в пошуках кращого життя.

Про це під час Львівського медіафоруму розповів Йорґ Лау, німецький журналіст та міжнародний кореспондент видання Die Zeit, передає кореспондент Фактів ICTV з заходу.

Політизація питання біженців

Він розповів, що за роки роботи редактором у міжнародній тематиці протягом майже 10 років, йому доводилось зіштовхуватись з чималою кількістю історій про біженців, під час розгляду яких йому доводилося ухвалювати рішення про те, як він буде це описувати і як німецькому виданню потрібно буде вирішувати цю проблему.

Зараз дивляться

– І я хотів би поділитися з вами тим, що у мене розвинулася проблема з суто гуманітарним поглядом на ці питання. Звичайно, ви хочете розповісти історію про бідних людей в цих човнах або про людей, які десь помирають. Ми щойно опублікували історію, наприклад, дуже гарну, як на мене, про кладовище на острові Лесбос, де всі ці люди поховані без імен.
Це люди, про яких ніхто ніколи не чув, навіть їхні родичі не знають, де вони знаходяться. Це масові поховання на околицях Європи. Тому ці гуманітарні або шокуючі історії важливі, але вони не можуть бути, я думаю, головним, над чим ми повинні працювати, – пояснює він.

За словами Лау, ці мігранти є суб’єктами, що мають владу. Вони, продовжує журналіст, ухвалюють рішення, і ці рішення мають політичне підґрунтя в ситуації, з якої вони виходять, а також з погляду на те, що ці біженці сподіваються знайти там, куди вони їдуть.

– Тому для мене важливо представити людей, які ухвалюють рішення виїхати або залишитися, як це довелося зробити вам… Більшість читачів, або глядачів, можуть це зрозуміти, і це допомагає протистояти дегуманізуючому обрамленню біженців, як маси людей, які просто приходять до нас (європейців, – Ред.) і хочуть забрати у нас наші речі. Також це, можливо, допомагає особам, які ухвалюють рішення, знайти місця, де політичні рішення справді мають значення, – пояснює журналіст.

Він згадує про кризу із сирійськими біженцями, яка виникла в Європі після того, як розпочалась війна в Сирії.

– Вона (криза, – Ред.) виникла через жахливі ситуації в таборах біженців, тож це було лише питанням часу, коли це станеться. Так само і з українськими біженцями. Це не просто тому, що люди шукають кращого життя. У них є причина їхати, і навіть пошук кращого життя – це непогана причина покинути свою країну, тому я вважаю, що важливо мати ці людські історії, але також інформувати їх про політичне тло і контекст, і показати, що ці люди мають право голосу і ухвалюють рішення, а ми також можемо допомогти їм або змінити умови, які змушують їх виїхати, – пояснює журналіст.

Нагадаємо, раніше Факти ICTV розповідали, які країни приймають біженців з України у 2024 році та на яких умовах.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-05-18 20:29:43

Магазин автозапчастини AvtoBot м.Ніжин