Суспільне мовлення

На вулиці Науковій у Львові ліквідовують наслідки ракетного удару 15 лютого

У Львові на вулиці Науковій продовжують ліквідовувати наслідки російського ракетного удару 15 лютого. В будинках вибиті вікна та двері, а також пошкоджена покрівля. На місці працює виїзний ЦНАП, де мешканці будинків можуть отримати консультації щодо відшкодувань.

Про це розповів директор міського департаменту житлового господарства Орест Тимчишин.

За його словами, наразі по компенсації звернулося майже двісті людей. Світлана Тарасяк прийшла у відділення виїзного ЦНАПу на вулиці Науковій, аби подати документи на відшкодування з міського бюджету за вибите вікно.

На момент вибуху жінки не було у квартирі. Світлана вже знайшла майстрів, які зробили заміри для заміни вікна.

“В нас пошкоджено тільки один балконний блок, на цю сторону, що на центральну дорогу. Ми вже його замовили. Дуже швидко позбирали всі документи, копії, акт обстеження в ЖЕКу взяли”, — каже Світлана Тарасяк.

Будинок на вулиці Науковій, 19 лютого 2024. Фото: Іванка Дусько / Суспільне Львів

Вибухова хвиля пошкодила й вікна у квартирі Ольги Бондар. За її словами, вікна не вибито повністю, але вони не є герметичними. Під час вибуху Ольга була в кімнаті.

“Боже, як воно блисне, раз, другий, третій, червоне небо, феєрверк, син як влетів до хати — “Ви чого ще в хаті, бігом з хати!”. А я не знаю що робити, та й вибігла, тут люди стоять на вулиці, вже пролетіли ті ракети”, — розповідає Ольга Бондар.

Робота виїзного ЦНАПу, 19 лютого 2024.

Робота виїзного ЦНАПу, 19 лютого 2024. Фото: Іванка Дусько / Суспільне Львів

За словами міського голови Андрія Садового, внаслідок ракетного удару було пошкоджено близько 400 вікон у 16 будинках. За п’ять днів роботи виїзного ЦНАПу за консультаціями звернулося близько 200 людей. Заяви на відшкодування наразі подали 32 людини, повідомив директор міського департаменту житлового господарства Орест Тимчишин.

“Проведено обстеження, на сьогоднішній день ми маємо інформацію по двох будинках, по пошкодженнях покрівель. Готуються зараз експертні обстеження, відповідна документація для того, щоб винести це питання на засідання міської комісії й отримати кошти з резервного фонду на відновлення покрівель”, — каже Орест Тимчишин.

Що відомо про ракетну атаку по Львову 15 лютого

Вранці, 15 лютого, російська армія завдала ракетного удару по Львову. У місті зафіксували влучання в об’єкт критичної інфраструктури. Також вибуховою хвилею пошкоджені житлові будинки, дві школи та садочок.

Внаслідок удару троє людей травмовані. Двом травмованим — це чоловік та жінка, які живуть в будинках на Науковій, надали допомогу на місці. У них різані рани. Також госпіталізували чоловіка з гематомою надбрівної ділянки. Це також мешканець одного з будинків, які пошкоджені вибуховою хвилею.

Також, за даними Міністерства енергетики України у Львові суттєво пошкоджено кілька об’єктів оператора системи розподілу електроенергії, зокрема трансформаторну підстанцію. Знеструмлено об’єкт інфраструктури.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

На вулиці Науковій, 7а запрацював виїзний ЦНАП, де мешканці пошкоджених будинків можуть отримати консультації й подати документи на відшкодування вибитих вікон і дверей. За кожне вибите вікно місто компенсує людям до 12000 гривень, за одні вибиті вхідні двері – до 8000 гривень.


Джерело: Суспільне мовлення України