Україна і світ

Мінус Ту-22М3, рух ЗСУ на Курщині та діалог про обмін полонених: головні новини 15 серпня

Фото: Факти ICTV

Україна створила військову комендатуру на зайнятих територіях Курської області РФ, яку очолив генерал-майор Едуард Москальов.

Своєю чергою після того, як Україна взяла в полон велику кількість російських військових, між Києвом і Москвою активізувалися переговори про обмін військовополоненими.

Що сталося в Україні та світі за добу 15 серпня 2024 року – читайте далі в матеріалі на сайті Факти ICTV.

Зараз дивляться

Військова комендатура України в Курській області

Головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський повідомив, що на території Курської області створили першу військову комендатуру. Її очолює генерал Едуард Москальов. Про це Сирський доповів на Ставці верховного головнокомандувача в четвер, 15 серпня.

Також генерал Сирський доповів про завершення звільнення міста Суджи від російських військових. І там зараз створюється українська військова комендатура.

За словами Сирського, комендатура була створена з метою підтримання правопорядку та забезпечення першочергових потреб населення на підконтрольних територіях Курської області.

Детальніше про генерал-майора Едуарда Москальова, який очолить комендатуру – читайте на Фактах ICTV.

США можуть передати Україні ракети JASSM

Президент Сполучених Штатів Джо Байден готовий до діалогу про надання Україні ракет далекобійної дії JASSM для винищувачів F-16. Про це повідомляє Politico, посилаючись на двох чиновників, наближених до адміністрації Білого дому та обізнаних у цьому питанні.

За повідомленням медіа, готовність до передачі ракет повітря-земля прозвучала в оточенні Байдена на тлі успішного просування українських військ у Курській області РФ.

Подібна операція застала диктатора Володимира Путіна зненацька, і він змушений перенаправити війська з поля бою в Україні.

Як зазначили джерела Bloomberg, остаточне рішення про відправлення JASSM Києву поки що не ухвалено, але адміністрація зараз опрацьовує складні деталі.

Це включає обговорення передачі чутливих технологій, адже винищувачі F-16 переноситимуть ракету масою в 1 тонну з боєголовкою в 0,5 тонн.

Військова допомога від Німеччини

До кінця поточного року уряд Німеччини хоче надати Україні значну кількість військової допомоги, де, серед іншого, будуть системи ППО малої та середньої дальності Iris-T, а також танки, бронемашини та артилерійське озброєння.

Як заявили в Бундесвері, йдеться про сотні бронемашин, щонайменше чотири системи Iris-T різної дальності дії та ракети до них, а також близько 30 танків Leopard 1A5.

Крім того, Німеччина планує до грудня 2024 року передати Україні БпЛА і системи для боротьби з ворожими дронами.

Детальніше про те, що Німеччина хоче надати Україні до кінця цього року – читайте на Фактах ICTV.

Просування ЗСУ в Курській області

Головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський повідомив, що Збройні сили України станом на 15 серпня взяли під контроль 82 населених пункти Курської області, просунувшись на 35 км і контролюючи понад 1 000 кв. км території РФ.

Головнокомандувач зазначив, що сьогодні на окремих напрямках війська України просунулися від 500 метрів до 1,5 км і продовжують ведення наступальних дій.

– Загалом від початку операції на території Курської області наші війська з боями просунулися на 35 км, взято під контроль 1 150 квадратних кілометрів території РФ і 82 населених пункти. Загалом ситуація контрольована, – доповів Сирський.

Повернення полонених із РФ

Президент Володимир Зеленський заявив, що під час Ставки 15 серпня було презентовано стратегію щодо повернення наших людей із полону РФ.

– Також сьогодні на Ставці було презентовано стратегію щодо повернення наших людей із російського полону. Багато делікатних деталей. Того, що стосується формування списків. Того, що стосується роботи з партнерами. Я доручив ГУР, МВС, СБУ і ЗСУ представити суспільству деталі, які необхідно знати нашим людям щодо того, як повертаємо полонених, – зазначив він.

Крім того, глава нашої держави доручив залучити до цієї роботи громадські організації рідних українських військових і цивільних, які зараз у полоні.

– Таке посилення довіри необхідне. Усе буде представлено на брифінгу, – наголосив Зеленський.

Пізніше на брифінгу глави українських відомств представили концепцію, згідно з якою планується проводити обмін полоненими.

Стрілянина в Тернопільській області

Чоловік у військовій формі відкрив стрілянину з автоматичної зброї по людях у селі Доброводи на Тернопільщині вдень 15 серпня.

Після скоєння кількох пострілів зловмисник втік, і поліція оголосила розшук. Унаслідок стрілянини загинуло двоє людей, ще троє поранені і були екстрено госпіталізовані.

Для пошуку зловмисника по всій Тернопільській області було введено спеціальну поліцейську операцію.

– У результаті подальших злагоджених дій із залученням співробітників спецпідрозділу КОРД чоловіка, причетного до скоєння злочину, було затримано.

Ним виявився 45-річний житель Житомирської області. Поліцейські вилучили в нього зброю, – повідомили в правоохоронних органах.

Падіння Ту-22М3 в Іркутській області

У російській Іркутській області зазнав аварії дальній бомбардувальник Ту-22М3, який належить до стратегічної авіації РФ.

Відео падіння літака спочатку опублікували російські Telegram-канали, а пізніше це підтвердили в Міноборони Росії.

Як уточнюють OSINT-експерти, падіння сталося в Черемховському районі Іркутської області.

Повідомляється, що військові льотчики встигли катапультуватися, а життю екіпажу бомбардувальника нібито нічого не загрожує.

За попередніми даними, причиною аварії стала технічна несправність.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Також, за запевненням російської сторони, після падіння Ту-22М3 на землі немає явних руйнувань, оскільки літак нібито зазнав аварії в безлюдній місцевості. Втім, наразі немає кадрів уламків літака безпосередньо з землі.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-08-15 22:31:06