Україна і світ

«Лютий: грані незламності»: у Києві презентували виставку

У День Героїв Небесної Сотні в Галереї протестного мистецтва Музею Майдану презентували проєкт «Лютий: грані незламності». Це виставка, присвячена подіям Революції Гідності та початку повномасштабного вторгнення росіян на територію України.

— Треба пам’ятати про те, якою ціною нам даються наші перемоги. Цей проєкт покликаний проілюструвати те, що війна не почалася 24 лютого 2022 року. Вона триває для нас суттєво довше, —  зазначив на презентації проєкту  Богдан Скопенко, представник Національного університету оборони України. Він разом з колегами збирав експонати для частини проєкту, присвяченої початку повномасштабного вторгнення.

Для відвідувачів виставки чоловік проводить екскурсію. Один з експонатів має назву «Непотріб». Тут зібрані речі російських військових.

– Зальна суть інсталяції, — коментує Богдан Скопенко, — що росіян тут ніхто не чекає, а максимум, що ми можемо їм дати – чорний пакет.

Також у виставкових залах можна побачити дитячі іграшки, зібрані на території Київщини, де відбувались бої. Уламки від снарядів, мапи бойових дій. У залі, присвяченій Революції Гідності представлені шоломи, щити, «коктейлі» Молотова, якими захищались протестувальники.

Цей проєкт спільно реалізовували Національний меморіальний комплекс Героїв Небесної Сотні – Музей Революції Гідності, Український інститут національної пам’яті, Національний університет оборони України імені Івана Черняховського.

Один із співорганізаторів виставки й  Ігор Косяк. Він начальник центру досліджень воєнної історії Збройних Сил України. Чоловік пояснює, чому для організаторів було важливим сумістити в один проєкт події лютого 2014 та 2022 років.

— Ми розуміємо, що саме в лютому 2014 року почалась наша війна з росією. У 2022 армія рф хотіла захопити Київ за 3 дні. Але Київ став серцем спротиву, серцем незламності, нашої боротьби. І об Київ вони зламали свої зуби, зламалася ця ідея бліцкригу. Разом з цим наша людська психологія налаштована так, що все погане забувається. А ми повинні пам’ятати про ці події  для того, щоб не забули тих людей, які поклали свої життя за нашу незалежність і територіальну цілісність, які є невинними жертвами цієї боротьби. Це один з етапів вікової боротьби українського народу за свою незалежність від росії.

Відвідати виставку можна в Галереї протестного мистецтва Музею Майдану до 30 березня. Вхід вільний.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Фото автора 

Джерело: Інформаційне агентство АрміяInform
2023-02-20 22:07:45