Суспільне мовлення

Львівські хірурги вперше провели мікрохірургічну операцію з реконструкції щелепи

Щелепно-лицеві хірурги центру “Незламні” вперше самостійно, без допомоги іноземних колег, виконали складну мікрохірургічну операцію з реконструкції нижньої щелепи військовому. Захисник майже два роки чекав на цю операцію.

Про це повідомили у пресслужбі Першого медичного об’єднання Львова.

25-річний Андрій Грушко з селища Чкалове, що на Херсонщині. За професією хлопець тракторист, але жодного дня не працював за фахом. Щойно йому виповнилося 18 років, Андрій вирішив доєднатися до війська. На початку повномасштабного вторгнення ніс службу на Донеччині. Там у березні 2022 року уламок російського снаряду розтрощив військовому щелепу.

“Це був звичайний день на фронті. Ми тримали позиції та стежили за противником. В той час, коли прилетіло, я дивився в бінокль. Вибухова хвиля мене оглушила. Говорити я не міг, не міг зорієнтуватися в просторі, навіть не зрозумів, що сталося”, — ділиться Андрій.

Уламок боєприпасу буквально розірвав йому пів обличчя. Побратими змогли зупинити масивну кровотечу та евакуювати військового.

Андрій майже два роки лікувався у різних медичних закладах України. У Національний реабілітаційний центр “Незламні” чоловік поступив на операцію з реконструкції нижньої щелепи. Через відсутність частини кістки і зубів, він увесь цей час не міг нормально харчуватися: жувати та їсти тверду їжу. Аби це виправити, хірурги вставили у щелепу захисника титановий імплант, але він не прижився.

“Залишився ще один спосіб допомогти пацієнтові — замістити відсутній фрагмент його власною кісткою. Це одна із найважчих операцій у щелепно-лицевій хірургії. Адже, аби кістка прижилася, треба ювелірно з’єднати купу маленьких судин — завтовшки всього з людську волосину. Наші спеціалісти спільно з американськими колегами місії FACE to FACE вже не раз успішно виконували такі мікрохірургічні втручання. Так, наприкінці минулої осені разом вони прооперували більше 10 військових з подібними травмами”, — зазначили медики.

Цього разу хірурги Центру вирішили самостійно, без допомоги іноземних спеціалістів, провести таку складну реконструктивну операцію. Першим пацієнтом став Андрій.

“Команда лікарів на чолі з керівником Центру голови та шиї Олегом Ковтуняком забирає частину гомілкової кістки разом із м’язами та судинами і пересаджує її в щелепу захисника. Їм вдається успішно зшити всі судини. Після чого хірурги закривають рану клаптем власної шкіри пацієнта. Ця складна мікрохірургічна операція тривала цілих 14 годин”, — кажуть у Центрі.

Андрій Грушко, пацієнт центру “Незламні”. Фото: Перше медичне об’єднання Львова

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Кістка прижилася. Вже через два тижні після відновлення обличчя, Андрій зміг поїхати додому.


Джерело: Суспільне мовлення України