Суспільне мовлення

Львівські онкологи видалили шлунок чоловікові, щоб врятувати від раку

Команда лікарів Львівського онкологічного регіонального лікувально-діагностичного центру врятувала чоловіка у якого діагностували рак шлунка у четвертій стадії. Для порятунку пацієнта, онкологам довелось видалити ушкоджений орган.

Про це повідомили на Facebook-сторінці Центру.

63-річний чоловік, якого звати Ярослав, до Львівського онкоцентру приїхав з Івано-Франківщини три роки тому.

“У мене почав боліти шлунок, я відчував себе погано. Я так терпів, напевно, місяць, а потім вирішив звернутись до лікарів”, — пригадав Ярослав.

Тут у нього діагностували рак шлунка у IV стадії з метастазами у регіональні лімфатичні вузли та одним метастазом в легені.

“Ще 10 років тому у такій ситуації лікарі б не могли запропонувати пацієнту ефективного лікування. Та зараз ситуація змінилась. У випадку коли є не більше трьох метастазів і всі вони є в межах одної анатомічної ділянки, лікування пацієнта може бути ефективним”, — пояснив завідувач відділення абдомінальної хірургії Мирон Огорчак.

Лікар розповів, що рятувати хворого взялась велика команда фахівців онкоцентру. Спочатку чоловік отримав 4 цикли хіміотерапії, після якої пухлина шлунка в чоловіка зменшилась більше, ніж на 50%. Після цього торакальні хірурги видалили частку метастатично ураженої легені. Пізніше у відділенні абдомінальної хірургії чоловікові видалили шлунок та всі регіональні лімфатичні вузли. А далі, аби не дати шансу хворобі, чоловік отримав ще 4 цикли післяопераційної хіміотерапії.

Загалом комбіноване лікування Ярослава зайняло близько пів року. І вже більш ніж 2 роки чоловік живе повноцінним життям.

“Я живу так, як і жив, у мене немає ніяких особливих обмежень ні в плані харчування, ні загалом. Я активний, працюю і головне — живу”, — каже Ярослав.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Завідувач відділення абдомінальної хірургії Мирон Огорчак розповів, що кожні пів року пацієнт проходить контрольні обстеження, аби бути впевненим, що хвороба не повернулась.


Джерело: Суспільне мовлення України