Суспільне мовлення

Львівські лікарі вдруге допомогли хлопчикам, які отримали травми під час обстрілу Одещини

Восьмирічний Яків і чотирнадцятирічний Володя Янковські, які були травмовані під час обстрілу селища Сергіївка, що на Одещині, в ніч на 1 липня 2022 року. Після лікування й реабілітації у львівській Лікарні Святого Миколая хлопчики рік жили у Великій Британії.

Про це повідомили у пресслужбі Першого медоб’єднання Львова.

У ніч на 1 липня 2022 року росіяни вдарили по селищу Сергіївка Одеської області. Братів Янковських, Якова і Володю, дістали з-під завалів сусіди. Мама й вітчим хлопчиків загинули. В шию Якова потрапив уламок, для його порятунку рятувальники затисли пошкоджену судину. Це стало причиною кисневого голодування й інсульту — Якову паралізувало ліву частину тіла. У Володі була черепно-мозкова травма й перелом променевої кістки правої руки.

Яків Янковський із лікарем-реабілітологом Сергієм Худою. Фото: пресслужба Першого ТМО Львова

Після надання першої допомоги хлопчиків перевезли з Одещини до Львова. В Дитячій Лікарні Святого Миколая з ними працювали анестезіологи, нейрохірурги та фізіотерапевт.

“Складність полягала в тому, що у нього (Якова) була переламана права рука. Для нас це було дуже важливо, тому що в нього був інсульт і ліва сторона була паралізована. Відповідно, права рука мала би бути опорною, він би міг нею за щось триматися. Також ми мали питання з його когніцією: він до кінця не розумів, де він знаходиться, що він робить, для чого він це робить. Тільки через певний час ми змогли відновити його когнітивну функцію на такий рівень, щоби він міг з нами співпрацювати”, — розповів завідувач відділення реабілітації Дитячої Лікарні Святого Миколая Сергій Худа.

діти, лікування

Яків і Володя Янковські з опікункою Євгенією Сандорост. Фото: пресслужба Першого ТМО Львова

Ще рік брати Янковські проходили відновлення у клініках Австрії та Великої Британії, куди поїхали зі своєю опікункою, двоюрідною сестрою Євгенією Сандорост.

З часом проявилися неврологічні наслідки мінно-вибухової травми: у Якова почалися судоми, через які він двічі потрапляв до лікарні. З’ясувати причину нападів не вдалося, тож Євгенія звернулася за допомогою до українських медиків.

У Дитячій Лікарні Святого Миколая Якову зробили електроенцефалограму і виявили, що в нього прихована епілепсія і підозра на хворобу моя-моя. Під час цієї хвороби в судинах головного мозку формуються вузлики й зростає ризик повторного інсульту, особливо на перших трьох стадіях, пояснив Олег Куксенко, завідувач психоневрологічного відділення Дитячої Лікарні Святого Миколая.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Старшому із братів Володі також зробили обстеження й з’ясували, що в нього також починаються напади в активній фазі сну. Наразі обоє братів проходять протисудомну терапію. Хлопчики знову поїдуть за кордон, а за пів року повернуться до Львова, адже їм необхідне медичне спостереження в динаміці.


Джерело: Суспільне мовлення України