Україна і світ

Лубінець про розстріл українських військовополонених в Авдіївці: таких випадків набагато більше

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець заявив, що Росія вчиняє значно більше воєнних злочинів проти бійців Сил оборони, які потрапили в полон, ніж відомо широкому загалу.

Зокрема йдеться про розстріл полонених.

Про це він розповів у інтерв’ю в ефірі національного телемарафону. Дипломат розкрив подробиці такого воєнного злочину під Авдіївкою.

Зараз дивляться

– Я скажу так. Щодо Авдіївки, у нас була можливість комунікувати з російською стороною. Ми заздалегідь домовилися, що поранених військовослужбовців ЗСУ офіційно візьмуть у полон, нададуть їм медичну допомогу та повернуть до України в порядку процедури обміну полоненими. На жаль, РФ вкотре показала, що будь-які домовленості можуть просто не виконуватись, – зазначив Лубінець.

Він також наголосив, що покарання за подібні воєнні злочини спіткають не лише солдатів, які безпосередньо їх вчинили, а й військове командування, яке віддавало відповідні накази.

Страта українських полонених

За даними слідства, 18 лютого 2024 року в одному з Тelegram-каналів було опубліковано повідомлення про розстріл 6 полонених захисників механізованої бригади ЗСУ на одній із позицій в Авдіївці. Захисників було важко поранено, не могли пересуватися самостійно і чекали евакуації.

Також під час моніторингу медіа виявлено відеозапис із фрагментом ще одного вбивства двох українських воїнів у лісосмузі поблизу с. Веселе Бахмутського району.

На записі з камери дрона видно, як під час штурму наших позицій представник ЗС РФ стріляє впритул спочатку в одного захопленого в полон військовослужбовця ЗСУ, а потім другого. Не бажаючи залишати полонених живими, окупант навмисне добиває їх з автоматичної зброї.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-02-24 22:21:46