Україна і світ

Ліс, гори чи пляж: учені довели важливість фону на екрані під час відеоконференції


Вчені з Сінгапуру під час дослідження з’ясували, що втома від тривалої відеоконференції може бути частково пов’язана з фоном на екрані. Вони запропонували спробувати картинки із зображенням природи.

– Коли люди вибирають фон, вони, по суті, вибирають собі новий костюм. Адже віртуальне тло – це не просто прикраса, воно впливає на те, як користувачі сприймають себе і як їх сприймають інші, – кажуть учені.

Дослідження

Навесні 2023 року дослідники провели онлайн-опитування 610 сінгапурських користувачів Zoom, одного з найпопулярніших у світі застосунків для відеоконференцій.

Учасникам дослідження було від 22 до 76 років, усі вони працювали з дому три дні на тиждень. Вчені попросили їх відповісти на низку запитань про те, як на них впливає загальна, візуальна, соціальна, мотиваційна та емоційна втома.

Відеоролики

З’ясувалося, що фони з рухомими відеороликами викликали найбільшу втому.

– Це відбувається тому, що тло відео постійно змінюється, безперервно надаючи користувачам нову інформацію, споживаючи когнітивні ресурси та збільшуючи когнітивне навантаження, – йдеться в дослідженні.

У користувачів із розмитим фоном також відзначався вищий рівень втоми.
Іншим поширеним вибором фону були зображення офісів або громадських приміщень, ймовірно, для демонстрації професіоналізму.

Однак у дослідженні йдеться про те, що ці зусилля із самопрезентації під час відеоконференцій призводять до підвищеної стомлюваності.

Зображення природи

Навпаки, фони із зображенням природи або більш веселі та незвичайні картинки були пов’язані з найнижчим рівнем стомлюваності під час відеоконференцій.

Для робочих зустрічей дослідники рекомендували людям вибирати зображення гір, лісів або пляжів.

За словами вчених, цей вибір забезпечує баланс між психологічним комфортом і дотриманням відповідного соціального етикету.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-09-19 14:07:41