Україна і світ

Лікарі роз’яснюють, про що може свідчити запах ацетону з рота дитини і що робити в цьому випадку

Як зазначають лікарі з університету Джона Хопкінса, запах ацетону з рота – і у дорослих, і у дітей – називається кетотичною гіпоглікемією, тобто нестачею глюкози в крові.

Подібний стан може виникнути, коли організм, не отримуючи достатньої кількості глюкози, вимушений “споживати” власні жирові відкладення задля енергії.

Що таке кетотична гіпоглікемія

Під час цього процесу виділяються похідні продукти — кетонові тіла (зокрема, й ацетон). Саме через них дихання людини набуває специфічного запаху.

Зараз дивляться

Якщо батьки дитини не впевнені, що відчувають з рота малюка саме цей запах, вони можуть зробити тест на кетони – в аптеках доступні такі експрес-тести. Їх можна використовувати вдома.

Окрім специфічного запаху у дитини з кетотичною гіпоглікемією можуть спостерігатися:

  • слабкість;
  • нудота;
  • блювання;
  • біль у животі, часто в ділянці пупка.

Кетотична гіпоглікемія нерідко зустрічається у дітей, які хворіють на вірусну інфекцію, погано харчуються, мають зневоднення тощо.

Також підвищення ацетону може бути у дітей, що мають діабет.

У цьому випадку позитивний тест на кетони вимагає стаціонарного лікування маленького пацієнта. Причому, термінового. Виділення кетонів для дитини з діабетом може бути смертельним.

Як це лікується

Специфічного лікування кетотичної гіпоглікемії у здорових дітей не існує.

Проте помічним може стати солодкий напій – сік, чай, або шматок шоколаду чи цукерка.

Лікарі наполегливо застерігають батьків від використання в цьому випадку несолодких трав’яних чаїв, настоянок, відварів.

– Це не не тільки малоефективно, а й небезпечно. Бо може виникнути блювання, яке важко буде зупинити, тож може знадобитися госпіталізація, – говорять медики.

Чи можна попередити появу такого стану

Лікарі університету Джона Хопкінса радять батькам слідкувати за тим, щоб не було тривалих періодів, коли дитина не їсть. Стан гіпоглікемії  може спричинити навіть довгий сон у вихідні, коли дитина снідає аж ближче до полудня.

У разі застуди й поганого апетиту дітям варто давати підсолоджені напої. Лише прослідкуйте, щоб вони пили їх маленькими ковтками.

Це допоможе швидко підняти рівень цукру в крові та запобігти важчим симптомам, як-от блювання чи нудота.

Хоча, звісно, не слід давати дитині солодкі напої регулярно.

Джерело: Бережи себе

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-04-11 13:49:15