Україна і світ

Кульова блискавка: що це і в чому небезпека

Багато людей не вірить у кульову блискавку, оскільки ніколи не бачили на власні очі. Проте це явище не таке вже й рідкісне. За статистикою, 3% людей вона все ж траплялася.

Що таке кульова блискавка і в чому її небезпека – читайте на Фактах ICTV

Що таке кульова блискавка та чи є вона насправді

Це рідкісне явище здавна було оповите легендами й вигадками. Чого тільки люди не вигадували, щоб довести її існування.

Зараз дивляться

Перші згадки з’явилися близько 2 тис. років тому. У ХІХ столітті французький астроном і фізик Франсуа Араґо впорядкував згадки людей про кульові блискавки. Перше така фіксація відбулася у 1638 році в Британії, тоді до церкви залетіла велика вогняна куля, але очевидцям ніхто не повірив.

До 1960 року вчені дуже скептично ставилися до кульової блискавки, оскільки в лабораторних умовах її так і не вдалося відтворити. Але сучасні науковці в цьому не сумніваються.

Кульова блискавка: що це за явище

Очевидці стверджують, що блискавка виникає біля землі під час грози. Куля буває білого, блакитного, жовтого або помаранчевого кольору та іноді розділяється ще на декілька частин. Її поява може тривати від кількох секунд до хвилини й супроводжуватися шипінням і сильним запахом озону. Згідно з описами, кульова блискавка може мати розмір від горошини до автомобіля.

Звідки беруться кульові блискавки

Уперше зафіксувати відео з кульовою блискавкою вдалося китайським вченим. Вони знімали грозу за допомогою швидкісних камер зі спектрометрами. Після удару блискавки в землю з’явилася куля та, пролетівши 15 метрів за 2 секунди, зникла. Спектральний аналіз показав, що всередині неї були кремній, залізо та кальцій, такий самий хімічний склад мав місцевий ґрунт.

Тому було зроблено висновок, що кульові блискавки утворюються після удару звичайної блискавки в землю, після чого випаровуються частки ґрунту. Але не все так просто.

  • За однією з теорій, іонізоване повітря є умовою виникнення вогнів Святого Ельма.

Вогні Ельма – це тривалий електричний розряд, який виникає за великої напруженості електричного поля в атмосфері. Він має вигляд сяйливих пучків на гострих кінцях високих предметів.

  • За другою теорією, кульові блискавки можуть утворюватися на віконному склі. Іони можуть накопичуватися на його поверхні, що утворює напружене електричне поле на іншій стороні поверхні та генерує розряд.
  • Ще одна теорія свідчить, що мікрохвильове випромінювання, яке виникає під час удару блискавки в землю, може утворити плазмовий міхур, що призводить до появи кульової блискавки.

Важко досліджувати явище, що виникає дуже рідко, тому ізраїльські дослідники створили лабораторну версію кульової блискавки. Експеримент підтвердив, що вона може з’являтися у місцях влучання звичайної блискавки в землю. Згодом вчені створили синтетичне вузлове поле, що мало б пояснити появу кульової блискавки. Але, попри всі зусилля, детально вивчити це явище так і не вдалося.

У чому небезпека кульової блискавки

Зіткнення людини з кульовою блискавкою не обіцяє нічого хорошого. Вона може не становити небезпеки, а може, навпаки, вибухнути або зіткнутися з чимось, що спричинить пожежу. Але точних свідчень, як часто таке траплялося, немає.

За зіткнення з землею блискавка може утворити яму завглибшки у пів метра. Тому, якщо ви все ж таки стали свідком цього явища, то дотримуйтеся такої інструкції:

  • не робіть різких рухів і не тікайте, щоб не спровокувати повітряний потік, через який блискавка може полетіти за вами;
  • затамуйте подих і не рухайтеся;
  • візьміть до рук неметалевий предмет і виставте його вперед;
  • тримайтесь якомога далі від електроприладів та дротів;
  • якщо блискавка наблизилася до обличчя, можна дмухнути на неї, щоб куля відлетіла вбік;

Блискавка може зникнути сама по собі, а може вибухнути, залишити по собі дірку та спричинити пожежу. Тому завжди варто пам’ятати про техніку безпеки.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-06-12 18:15:49