Україна і світ

Кремль відправляє строковиків з усієї Росії у Курську область через операцію ЗСУ – FT

Фото: Getty Images

Російський диктатор Володимир Путін відправляє в Курську область строковиків з усієї Росії, попри обіцянки, що вони не братимуть участі у бойових діях.

Про це інформує видання Financial Times.

Путін масово відправляє строковиків у Курську область

– Люди нажахані. Ми завалені проханнями і ледве встигаємо. Це почалося в деяких регіонах, але зараз зрозуміло, що призовників мобілізують з усієї Росії, – сказав FT Іван Чувілаєв, представник російської громадської організації Идите лесом, яка допомагає росіянам уникнути мобілізації та участі у повномасштабній війні проти України. 

Зараз дивляться

Старша наукова співробітниця Фонду Карнегі за міжнародний мир Дара Масікот розповіла, що першою силою на Курському напрямку були прикордонні війська ФСБ, бійці Ахмата з Чечні та місцеві сухопутні підрозділи, виведені з Московського або Ленінградського військових округів.  

Тепер вони залучили додаткові сили, підпорядковані Ленінградському та Московському військовим округам, частина з них — строковики. 

У FT зазначають, що темпи операції ЗСУ минулого тижня сповільнилися, але українські військові все одно просуваються на кілька кілометрів на день вглиб території Росії.  

Також у виданні нагадали, що українські військові зруйнували ключовий міст через річку Сейм та атакували інші мости, що може значно ускладнити росіянам захист смуги Курської області на захід від основного місця операції ЗСУ.

РФ планує стримати операцію ЗСУ силами строковиків

Водночас у FT зауважують, що попри просування ЗСУ в Курській області, Путін не хоче перекидати значні ресурси з території України. 

– Путін сподівається стримати просування України переважно силами строковиків. Але чи зможуть вони відкинути українські війська? Сумніваюся, – сказав російський військовий аналітик Юрій Федоров. 

За його словами, різні контингенти, які Росія зібрала в Курській області, не мали досвіду спільних дій і не мали часу вчитися.  

Зокрема, він вважає, що  навіть після того, як минулого тижня прибуло підкріплення, російських сил в регіоні залишалося значно менше, ніж українських, хоча Росія має підтримку з повітря.

Позаштатний старший науковий співробітник Центру аналізу європейської політики Павло Лузін зазначив, що Росії, очевидно, непросто закрити прогалину в Курську.  

За його словами, у другій половині 2023 року вони вже передислокували особовий склад з інших родів військ в Україну. Зокрема, присилали людей з флоту, з космодрому Плесецьк тощо. 

Зазначається, що російські строковики, кількість яких, за оцінками Лузіна, становить 300 тисяч осіб, є чи не єдиним значним резервом, доступним Кремлю. 

Водночас нагадаємо, що раніше Путін неодноразово заявляв, що строковиків не відправлятимуть у зону бойових дій. Згідно з російським законодавством, їх можуть направити туди, лише якщо вони прослужили більш ніж чотири місяці і мають спеціальні навички.

У РФ строковиків змушують підписувати контракти

За словами Чувілаєва, у Росії призовників змушують підписувати контракти, а документи підробляють, щоб виглядало, ніби вони служать давно.

Він додав, що за даними його організації, з військової частини у Ленінградській області у Курськ перекинули понад 250 осіб. 

– Ми отримали запити щодо військовозобов’язаних щонайменше з 10 частин, тож можна сказати, що переміщено близько 1000 осіб, – сказав  Чувілаєв. 

Депутат Держдуми РФ Андрій Гурульов також підтвердив той факт, що в Курській області воюють строковики. 

Матері строковиків вимагають від Путіна вивести їхніх дітей з Курської області

Водночас за інформацією FT, на російському сайті Change.org з’явилося кілька петицій від матерів строковиків, які нагадують Путіну про його обіцянку не залучати їхніх дітей до бойових дій та вимагають вивести їх з Курської області. 

– Елітні, добре озброєні бригади проти наших дітей з гвинтівками. З кожним днем все більше батьків знаходять своїх дітей на відео та фото серед полонених, – цитує FT слова матері одного з російських строковиків. 

Своєю чергою, професор-дослідник Інституту дослідження миру в Осло Павел Баєв заявив, що очевидним рішенням для Росії є виведення військ зі своїх плацдармів у Харківській області України, які вона створила внаслідок раптової атаки в травні. 

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Проте російський диктатор Путін може не схвалити ідею про те, що його наступ на Харківщині завершився.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-08-19 08:58:22