Україна і світ

Коли зрізати лаванду на зиму: оптимальні терміни та інструкція

Надихаюча та п’янка лаванда квітне на полях України. Сезон починається у середині червня та продовжується у липні-серпні. І в цей час важливо встигнути зібрати суцвіття і зробити це правильно. Коли потрібно зрізати лаванду влітку та на що варто звернути увагу, – читайте поради експерта з рослин Олексія Колесника у матеріалі Фактів ICTV.

Лаванда: особливості та чи можна виростити у себе у саду або у горщику

Цю квітку справедливо вважають королевою ароматерапії, оскільки вона має потужні властивості та сприятливо впливає на нервову систему людини.

Оскільки з давніх-давен вважається, що запах цих фіолетових кущів зменшує родову біль і працює як антидепресант, лаванду зрізають на зиму. Також вона працює у якості гарного адаптогену вночі – допомагає з легкістю поринути у сон.

Зараз дивляться

– Лаванда – це тендітна рослина з яскраво-фіолетовими квітами, сильним заспокійливим запахом та антисептичними властивостями, – розповідає наш постійний експерт з рослин Олексій Колесник.

Фото: pixabay

Її можна виростити з насіння або живців, як у горщику так і у відкритому ґрунті. З нею створюють ефірні олію та ароматні чаї.

Коли зрізати лаванду: найоптимальніший час та погода

Зважаючи на те, для чого вам потрібні квітки і відрізняється час обрізки лаванди.  Так, для сухих букетів це роблять тоді, коли починають утворюватися бутони. Так квіти зможуть стояти у вазі без води понад рік.

– Для формування букетів треба обрати вологий день, після дощу або рано вранці, так квіти довше збережуть свіжість, – говорить Олексій Колесник.

Однак, якщо ти робиш із рослин препарати чи чаї, то обрізати квіти потрібно тоді, коли закінчиться цвітіння. Також там можуть ще зберігатися нерозквітлі бутони.

– Оберіть сухий день в середині червня – кінці липня, коли на рослинах ще є нерозквітлі бутони, щоб зібрати лаванду для приготування чаю чи ефірної олії, – говорить наш постійний експерт з рослин Олексій Колесник.

Коли зрізати лаванду літом, якщо проживаєте у теплій місцевості? У цьому випадку маніпуляцію можна проводити кілька разів на сезон.

Ближче до вересня, якщо ви часто поливаєте лаванду і слідкуєте за станом рослин, зробіть ще одну обрізку.

Як правильно зрізати лаванду

Заздалегідь підготуйте інструменти для обрізки лаванди. Переконайтеся, що секатор та садові ножиці чисті та гострі. Так зрізи будуть чистими та рівними, а це у свою чергу збереже кущам лаванди здоров’я.

Важливо, не зрізати лаванду надто коротко, тому що це може пошкодити рослину і ускладнити її подальше зростання.

– Гострим секатором або ножицями зрізайте квіткові стебла на 15 см нижче квітів під кутом 45°, – розповідає наш постійний експерт з рослин Олексій Колесник.

Дотримуючись цих правил, обережно зріжте суцвіття лаванди. Залишайте на стеблі близько 2/3 його довжини. Аби простимулювати ріст нових пагонів та забезпечити гарну форму рослини, зрізайте лаванду приблизно 1-2 см вище молодого листя на стеблі.

Нижче наводимо покрокову інструкцію того, як зрізати лаванду літом.

  • Крок 1. Візьміть стебла в руку і зріжте їх секатором трохи нижче за суцвіття.
  • Крок 2. Приберіть зі зрізаної маси бур’яни.
  • Крок 3. Після цього за допомогою садових ножиць вкоротіть стебла лаванди до їхньої деревної основи.

Під час цього сформуйте гарні контури кущиків.

Важливо не зрізати лаванду до рівня землі.

Головні помилки під час обрізки лаванди

Як правило садівники допускають помилки, коли надто рано обрізають лаванду.

– Головними помилками є надто сильна та надто рання обрізка лаванди. Я не рекомендую зрізати більше третини рослини за один раз, інакше це може призвести до її ослаблення та уповільнити ріст, – говорить наш постійний експерт з рослин Олексій Колесник.

А надто рання обрізка призведе до того, що ви отримаєте меншу кількість ефірної олії.

Догляд за лавандою після обрізки

Після збору лаванди обов’язково видаліть всі відцвілі суцвіття і оберіть пожовклі і підсохлі листки з нижньої частини стебел. Внесіть комплексні добрива та стежте за поливами.

Лаванду варто зволожувати два-три рази на тиждень. Оптимальною кількістю буде – декілька лійок під одну рослину.

Підживлювати та поливати лаванду варто після підсихання зрізів. Це допоможе рослині відновитись швидше.

Фото: Тетяна Коноваленко

До того ж, важливо слідкувати, аби не було здеревіння куща та робити відповідну профілактику. Оскільки рослини стають дерев’янистими й деформуються набагато швидше, ніж молода лаванда. А це у свою чергу ускладнює догляд за квітами та їх обрізання.

Якщо лаванда перетворюється на дуже суху, доведеться вдатися до радикальних заходів — просто замінити кущ. Оскільки лаванда досить швидко росте і добре приживається, це рішення є найоптимальнішим.

Як сушити лаванду

Після обрізки лаванди, потрібно спочатку видалити відцвілі або пошкоджені суцвіття та зайве листя з нижньої частини стебел. Після цього гарно промити зібрану лаванду під холодною водою. Це допоможе позбутися зайвого пилу та бруду.

Варто робити невеликі пучки лаванди, до 5 см. Так зможете уникнути обсипання букетів. Суцвіття підвішують вниз на відстані, щоб вони не стикалися. Також варто для сушіння лаванди обирати затінене та прохолодне місце – це допоможе зберегти колір яскравим. До того ж, воно має бути добре провітрюваним. Можна сушити лаванду на піддонах, розстеливши під нею чистий папір чи тканину. Шар зрізаної лаванди не має бути надто товстим, до 3-4 см.

Скільки варто висушувати лаванду

Це варто робити до повного висихання, аби зберегти її аромат та якість. У середньому процес сушіння лаванди займає близько двох тижнів, проте час може змінюватись в залежності від умов сушіння, температури повітря і товщини шару суцвіть.

Таким чином, у матеріалі ми розповіли, коли зрізати лаванду на зиму та як це робити правильно, аби ви могли насолоджуватися прекрасними квітами протягом року.

До речі, раніше писали, як зберігати лаванду й чи потрібно ставити її у воду.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-07-07 18:48:05