Україна і світ

Іран виготовляє дрони Shahed, якими РФ атакує Україну – експертиза ОГПУ

За виробництвом ударних безпілотників Shahed-131\136, якими Росія обстрілює Україну, стоїть іранська державна авіабудівна компанія Iran Aircraft Manufacturing Industrial Company.

Про це повідомили в Офісі Генпрокурора з посиланням на експертизи у відповідь на запит Суспільного.

Експерти ідентифікували, що безпілотники з російським маркуванням Герань є іранськими Shahed.

Зараз дивляться

– Отримано висновки експертних досліджень, згідно з якими БПЛА з маркуванням Герань-2 ідентифіковано як БПЛА камікадзе типу Shahed-136. Інший вилучений зразок під назвою Герань-1 ідентифіковано як ударний БПЛА камікадзе Shahed-131. Розробником та виробником вказаних БПЛА є компанія Iran Aircraft Manufacturing Company (HESA) Ісламської Республіки Іран, — йдеться в листі-відповіді.

Разом із тим, в листі не уточнюється інформація про інші БпЛА типів Mohajer-6 чи Італмас.

– Після проведення експертиз можна буде отримати відомості про застосування нових типів безпілотників, у тому числі Італмас, чи інших. Досудове розслідування у вказаних кримінальних провадженнях триває, – вказано у листі.

Суспільне вказує, що це є першими даними правоохоронців, що можуть свідчити про причетність офіційного Тегерану до виробництва безпілотників.

Ще у січні 2023 року Офісом Генпрокурора повідомлялось, що наразі точно неможливо визначити країну-походження безпілотників, шляхи постачання, місце виготовлення та інші подробиці, однак це намагатимуться встановити.

На запитання до ОГПУ щодо іноземних компонентів, які використовуються у безпілотниках, прокуратура вказала, що були надіслані запити до 9 країн аби вставити шляхи постачання комплектуючих деталей. Перелік країн не уточнюється.

Хочеш відпочити? Заходь на Факти.GAMES!

– До 9 країн світу направлено запити про міжнародну правову допомогу з метою встановлення шляхів постачання комплектуючих деталей БПЛА подвійного призначення до Ісламської республіки Іран та Російської Федерації, – йдеться у повідомленні.

Раніше фахівці Головного управління розвідки та КНДІСЕ повідомляли, що в ударних БпЛА були знайдені елементи з Японії, Австрії, Німеччини, Швейцарії, Росії, Канади, Ірану та США.

Що відомо про Iran Aircraft Manufacturing Company

Iran Aircraft Manufacturing Company (HESA) є іранською державною авіабудівною компанією. Підприємство входить до складу Організації авіапромисловості Ірану та підпорядковується іранському Міноборони.

До переліку продукції, яку виготовляє або обслуговує підприємство, належать військові та пасажирські гелікоптери, літаки та безпілотники.

Через атаки по українській території дронами Shahed проти підприємства Iran Aircraft Manufacturing Company запровадили санкції у США, ЄС, Україні та Швейцарії.

Джерело: Суспільне

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2023-12-09 23:10:42