Україна і світ

Іран передав Росії близько 400 балістичних ракет: що відомо

Фото: Факти ICTV

Іран надав Росії велику кількість потужних балістичних ракет класу земля-земля. Йдеться щонайменше про 400 ракет. Деякі з них – з сімейства Fateh-110 балістичної зброї малої дальності, такої як Zolfaghar.

Про це повідомили британському виданню Reuters шість неназваних джерел. У Головному управлінні розвідки Міністерства оборони України відповіли, що вже перевіряють цю інформацію.

Постачання ракет Росії від Ірану – що відомо

Як стверджують у виданні, Іран передав Росії нібито велику кількість потужних балістичних ракет класу земля-земля.

Зараз дивляться

Частина цих 400 ракет включає сімейство Fateh-110 балістичної зброї малої дальності, такої як Zolfaghar, повідомили три іранські джерела. За словами експертів, ця ракета здатна вражати цілі на відстані від 300 до 700 км.

Джерела стверджують, що постачання ракет почалося на початку січня після завершення угоди на зустрічах наприкінці минулого року між іранською та російською стороною, які відбулися в Тегерані та Москві.

Іранський військовий чиновник, який захотів залишитися анонімним, сказав, що відбулося щонайменше чотири постачання ракет, а найближчими тижнями буде більше. Він відмовився надати інші подробиці.

Інший високопоставлений іранський чиновник сказав, що деякі з балістичних ракет відправили на територію Росії кораблем через Каспійське море, а інші – транспортували літаком.

Що відповіли в ГУР

Представник Головного управління розвідки Міністерства оборони України Андрій Юсов у коментарі українським журналістам повідомив, що ця інформація додатково перевіряється та уточнюється.

У коментарі РБК-Україна неназвані джерела в спецслужбах назвали постачання іранських ракет Росії малоймовірним. Там зазначають, що зараз не фіксувалися подібні факти українськими спецслужбами.

Іран діє надзвичайно показово

Керівник Центру військово-правових досліджень Олександр Мусієнко припустив, що Іран діє так, немов не боїться жодних наслідків, тому що вже може мати ядерну зброю.

– Це свідчить про те, що моя теорія має право на життя. Я постійно кажу останнім часом, що США діють дуже обережно у відношенні щодо Ірану. Іран вже може мати ядерну зброю. І через те, що він погрожує цією ядерною зброєю Ізраїлю, іншим країнам. Або взагалі вже хочуть передати, можливо, якусь ядерну боєголовку хуситам, своїм проксі. Хто їх знає?

США діють дуже обережно, тому що Іран діє надзвичайно показово. Іран діє дуже, я сказав би, розпусно. Іран дозволяє собі дуже багато. Іран діє так, немов абсолютно не боїться жодних наслідків. Так він може діяти вочевидь через те, що вже має ядерну зброю, яку він міг отримати внаслідок того, що Росія вже допомогла Ірану збагатити Уран. І вони вже мають фактично ядерну боєголовку. Натомість Росія отримує Shahed і ракети, – вважає аналітик.

На думку військового експерта, якщо Іран готовий передати таку кількість ракет, тоді це може свідчити про абсолютну самовпевненість в тому, що їм нічого не загрожує на сьогодні.

– Така самовпевненість в аятол – це момент, який варто розуміти. А робити вони це можуть через те, що можуть мати вже ядерну зброю і розуміють, що США зараз не потягнуть війну з ядерним Іраном. Характер Ірану не змінюється, вочевидь вони плекають плани на знищення Ізраїлю – це зрозуміло. Вони плекають плани на коаліцію з Росією, Північною Кореєю, можливо, в майбутньому з Китаєм або вже з Китаєм. Принаймні немає доказів, що Китай напряму постачає зброю Росії. Це зло об’єднується в той момент, коли в жовтні почався напад терористів на Ізраїль, – звернув увагу Мусієнко.

На його думку, що Сполученим Штатам Америки потрібно було чітко дати зрозуміти, що можуть завдати ударів по Ірану, якщо агресія розповзатиметься по світу.

– США направляли свій флот, щоб запобігти поширенню конфлікту, коли, мабуть, треба було чітко давати зрозуміти, що по Ірану можуть бути завдані удари. І по Ірану вочевидь таки мають бути завдані удари, якщо йде розповзання цієї агресії. Підтримка хуситів, зрив міжнародної торгівлі, можливе направлення ракет Україні, – наголосив експерт.

Що це означає для України

На думку Мусієнка, США та Заходу не можна проявляти слабкість, інакше це означатиме, що диктатури та авторитарні режими зробили ще один крок до можливої власної перемоги.

– А цього не можна допустити. Їх потрібно зупиняти, їм потрібно протидіяти. Як казав Теодор Рузвельт, що демократія – це добре, але іноді потрібно підтримувати цю демократію і берегти її за допомогою великої дубинки. Іран, авторитарні режими, Північну Корею, Путіна, Росію потрібно зупиняти, – переконаний військовий експерт.

Олександр Мусієнко вважає, що Україні необхідно передати додаткове озброєння. Проте аналітик не виключає, що Росія може запустити іранські ракети по інших країнах вже протягом 2024 року.

– Україні терміново потрібно надати додаткові ракети ППО, пускові установки й батареї Patriot, SAMP/T і не тільки. Я не виключаю, що ці іранські ракети можуть з’явитись не тільки на кордоні з Україною, а вони з’являться в Білорусі поближче до кордону Польщі та Литви. Я не виключаю, що Росія застосує саме ці іранські ракети так само по Польщі та Литві вже цього року. Треба діяти рішуче, організовано, негайно зупиняти автократів та підтримувати Україну, інакше буде геополітичний програш США, – наголосив Мусієнко.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-02-21 21:45:38