Україна і світ

Ін’єкційний кардіостимулятор зможе без операції стабілізувати ритм серця і розчинитися


Шведські вчені з Лундського університету створили і випробували ін’єкційний кардіостимулятор, який може швидко стабілізувати ритм серця на цілих п’ять днів.

Цього часу досить, щоб нормалізувати стан пацієнта з загрозливою аритмією і госпіталізувати його до профільного медзакладу для подальшого лікування.

Гель з наночастинок вносять шприцом

Видаляти ін’єкційний кардіостимулятор не потрібно, він сам, виконавши свою роль, розчиниться.

Зараз дивляться

– Цей гель із наночастинок розроблений для надзвичайних ситуацій, – говорить Роджер Олссон, професор хімічної біології та терапії Лундського університету.

Олссон пояснив, що гель-кардіостимулятор складається з мікроскопічних наночастинок, їх можна вводити в ділянку серця голкою, тоншою за людську волосину.

Коли розчин контактує з тканиною, навколо серця утворюється структура, що складається з довгого ланцюжка молекул — так званого полімеру, — який проводить електрику. Приєднаний до місця ін’єкції електрод інтегрується з клітинами тіла та може регулювати серцебиття та коригувати аритмію.

Причому стимулятор працює з низькою потужністю, тобто можна використовувати мобільні телефони, які є майже у всіх.

Засіб для швидкої допомоги при критичній аритмії

За допомогою програми на телефоні, яку зараз хочуть розробити дослідники, можна буде  врегулювати аритмію до того, як вдасться дістатися до лікарні.

Власне, це портативна альтернатива дефібриляторам та хірургічно імплантованим кардіостимуляторам, яка з часом може стати звичним помічним засобом в аптечках першої допомоги.

Поки що ці експериментальні дослідження проводилися на дрібних тваринах, рибках даніо та курячих ембріонах.

Тепер, коли концепція оптимізована та демонструє великий потенціал, наступним кроком є ​​дослідження на більших тваринах, таких як свині, для трансляції на людей.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Джерело: Лундський університет

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-09-03 16:31:27