Україна і світ

Гормон, здатний зміцнювати кістки при остеопорозі і онкохворобах – дослідження

Учені виявили новий гормон, який сприяє зростанню міцних і щільних кісток. Результати дослідження науковців Каліфорнійського університету було опубліковано в журналі Nature.

Гормон материнського мозку (MBH)

Самкам ссавців доводиться жертвувати кальцієм із власних кісток, щоб годувати своїх дитинчат молоком. Довго було загадкою, чому через це скелети не стають ламкими.

Дослідники знайшли відповідь, проводячи експеримент на мишах – це гормон материнського мозку (MBH). Хоча насправді він активно працює не тільки в самок, а в гризунів різного віку та статі.

Зараз дивляться

Дослідження показали, що MBH стимулює активність стовбурових клітин у кістках, що прискорює їх ремоделювання і загоєння переломів.

Особливо важливим цей процес є для самок мишей, які під час годування дитинчат втрачають до 30% щільності кісток. Після лактації вони відновлюються завдяки MBH.

Експерименти показали, що скелет старих самок з низьким рівнем естрогену навіть подвоїв кісткову масу тварин.

Нові методи лікування остеопорозу та інших хвороб

Також було встановлено, що гормон сприяє зростанню в місці перелому. Це відкриття може мати важливі наслідки для лікування остеопорозу та інших захворювань.

Адже втрата кісткової маси актуальна не лише для жінок у постменопаузі, але й для хворих на рак молочної залози, професійних спортсменок і людей поважного віку.

Для перевірки ефективності на людях та розробки нових методів лікування науковці мають провести подальші дослідження.

Джерело: ScienceAlert

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-07-26 11:43:06