Україна і світ

головні новини за 17 червня 2024 року

Фото: Факти ICTV

17 червня Окупанти завдали ударів по Полтавській та Миколаївській областям. Тим часом російські військові обʼєкти атакували дрони ГУР.

Латвія передала Україні першу партію безпілотників, а Ірак та Йорданія відкликали свої підписи під комюніке на Саміті миру.

Детальніше про головні події 17 червня читайте в матеріалі Фактів ICTV.

Зараз дивляться

Удар по Полтавщині

Вдень 17 червня армія РФ завдала ракетного удару по Полтавщині.

За інформацією ОВА, російські окупанти влучили у цивільну інфраструктуру в Полтавському районі.

За словами очільника Полтавської ОВА Філіпа Проніна, внаслідок ворожої атаки у Полтавському районі постраждали 12 людей, троє з них наразі у лікарні.

Також він розповів, що виникло пошкодження електроліній. Знеструмлені 53 тисячі побутових і 2,4 тисячі юридичних споживачів.

Вибухи на Миколаївщині

Керівник обласної військової адміністрації Миколаївської області Віталій Кім повідомив, що близько десятої ранку у Вознесенському районі пролунала серія вибухів.

За попередніми даними, минулося без постраждалих та пошкоджень.

Вибух на полігоні у Чехії

У Чехії на військовому полігоні Лібава стався вибух. Як повідомили у ЗС Чехії – здетонували невизначені боєприпаси.

Унаслідок вибуху на полігоні є постраждалі, але деталі не уточнюються.

– Ми маємо справу з серйозною аварією на військовому полігоні Лібава, де вибухнули невизначені боєприпаси. На жаль, на місці події є постраждалі. Намагаємося надати допомогу якомога швидше, долучили рятувальний гелікоптер. Інцидентом займається військова поліція, – йдеться в повідомленні.

Росію атакували дрони ГУР

Уночі 17 червня дрони атакували три російські област і – Бєлгородську, Воронезьку та Липецьку.

В останній, за повідомленнями очевидців, під ударом були тракторний завод та Новолипецький металургійний комбінат.

У Міноборони РФ після атаки дронів у РФ 17 червня заявили про знищення:

  • одного БпЛА – над Бєлгородською областю;
  • двох – над Воронезькою областю;
  • трьох – над Липецькою областю.

ЗСУ розповіли, скільки систем ППО знищили у Криму за два місяці

Згідно з опублікованою інфографікою Стратком ЗСУ, за останні два місяці уражено близько 15 систем ППО окупантів на Кримському півострові.

Фото: СтратКом ЗСУ

Серед них – дивізіони протиповітряної оборони росіян у модифікаціях С-300, С-350 та С-400.

Латвія передала Україні першу партію БпЛА

Міністр оборони Латвії Андріс Спрудс повідомив, що його країна у межах Коаліції дронів п ередала Україні першу партію безпілотників, й наразі готує наступну.

– Латвія організувала партію дронів, і їх вже відправили. Зараз ми збираємо другу партію безпілотників, яку незабаром має бути відправлено в Україну, – повідомив Андріс Спрудс.

Ірак та Йорданія відкликали свої підписи під комюніке на Саміті миру

Зранку, 17 червня стало відомо, Ірак та Йорданія відкликали свої підписи під комюніке на Саміті миру перевіряється, тому що ці країни відображалися як підписанти документа під час міжнародної конференції.

Радник керівника Офісу президента Олександр Бевз повідомив, що Україна перевіряє цю інформацію.

Він зазначив, що українська сторона сьогодні зв’язуватиметься зі Швейцарією, щоб уточнити список підписантів.

– Ми сьогодні будемо зв’язуватися з колегами із Берна, ще раз проговорювати весь перелік країн, які приєдналися. Я особисто був присутній під час оголошення результатів щодо приєднання до комюніке, і ці країни були зазначені на фінальному табло в залі, де проводилася пленарна сесія. Тому ми не поспішаємо з будь-якими висновками щодо того, які країни від’єдналися чи приєдналися. Комюніке залишається відкритим для приєднання будь-яких країн, і ми розраховуємо, що кількість його учасників буде тільки зростати, – сказав радник голови ОП.

За словами Бевза, серед країн – учасниць Глобального саміту миру були й такі, які одразу повідомили Україні та Швейцарії як організаторові Саміту, що не готові приєднуватися до будь-якого документа, незалежно від змісту.

Країни НАТО обговорюють розгортання ядерної зброї

Країни НАТО обговорюють розгортання більшої кількості ядерної зброї.

Єнс Столтенберг, говорячи про переговори в НАТО щодо розгортання більшої кількості ядерної зброї, зауважив, що між членами військового блоку тривають консультації щодо вилучення ракет зі сховищ та переведення їх у режим готовності.

– Я не повідомлятиму оперативні подробиці щодо того, скільки ядерних боєголовок має бути в робочому стані, а які повинні зберігатися в сховищах, але нам потрібно проконсультуватися з цих питань. Це саме те, що ми робимо, – сказав глава НАТО.

Зокрема, наразі країни – члени НАТО обговорюють використання прозорості як засобу стримування.

У Дніпрі затримали агента Кремля

Співробітники Служби безпеки затримали агента ФСБ РФ, який готував серію російських атак по Нікопольському району Дніпропетровської області.

Для того, щоб виявити бойові локації українських військових, росіяни залучили 57-річного жителя одного з місцевих селищ у Дніпропетровській області.

Щодня агент РФ обходив прибережну територію громади, де намагався виявити пункти базування ЗСУ.

Фото: СБУ

Зрадник наразі перебуває під вартою. Йому повідомили про підозру за ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу України (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану).

За скоєне агенту РФ загрожує довічне позбавлення волі.

ЗСУ вивели з ладу третину кораблів РФ

Речник ВМС України Дмитро Плетенчук повідомив, що ЗСУ вивели з ладу третину кораблів російського флоту. Вони знищені або пошкоджені, деякі з них – вже після ремонту.

Якщо говорити про конкретну кількість таких кораблів – офіційно йдеться про 28 одиниць, ще понад 10 були в ремонті, зауважує він.

– Але багато з тих кораблів, які зараз у них у строю, теж отримували пошкодження. Наприклад, обидва фрегати Адмірал Ессен і Адмірал Макаров. Значна частина кораблів противника вже познайомилася і з дронами, і з ракетами. І деякі з них уже були відновлені. Деякі стоять на ремонтах досі, деякі ще довго стоятимуть через серйозні пошкодження, – пояснив Плетенчук.

Речник ВМС також акцентував увагу на тому, що Сили оборони вдарили по великих десантних кораблях уже після ремонту.

Єнс Столтенберг, атака дронами, Бєлгород, Безпілотники, Війна в Україні, Віталій Кім, ГУР, Крим, Латвія, Миколаївська область, НАТО, Полтавська область, Ракетні удари Росії, Російська агресія, флот РФ, Чорноморський флот РФ

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-06-17 19:42:56

Магазин автозапчастини AvtoBot м.Ніжин