Україна і світ

головні новини за 10 червня 2024 року

Фото: Факти ICTV

Російські війська завдали ударів керованими авіабомбами по Харкову, внаслідок чого спалахнуло кілька пожеж і постраждали люди.

Сили оборони України атакували три зенітні ракетні дивізіони Росії в Криму, завдавши суттєвих втрат окупаційній протиповітряній обороні.

У Баренцевому морі загорівся російський великий протичовновий корабель Адмірал Левченко.

Зараз дивляться

У Польщі стався вибух та спалахнула пожежа на заводі, який виготовляє боєприпаси, внаслідок чого загорівся цех ракетного палива.

Що відбулося в Україні та світі за добу 10 червня 2024 року – читайте далі в матеріалі на сайті Факти ICTV.

Удари КАБами по Харкову

Російські війська завдали ударів по Харкову трьома керованими авіабомбами вдень сьогодні, 10 червня.

Як повідомили в Харківській ОВА, за різними адресами є пошкодження житлових будинків, гаражів та автівок. Спалахнули пожежі в будинку та в районі гаражного кооперативу.

У Київському районі Харкова зафіксовано значні пошкодження у двох приватних будинках. Внаслідок атаки КАБами по Харкову постраждали щонайменше восьмеро людей.

harkiv 6

Фото: Харківська обласна прокуратура

Атака ЗСУ по об’єктах у Криму

Сили оборони України атакували в тимчасово окупованому Криму зенітні ракетні комплекси Росії в ніч на 10 червня.

За інформацією Генерального штабу ЗСУ, завдано успішних ударів по одному зенітному ракетному дивізіону С-400 окупантів в районі Джанкоя, а також двох ворожих зенітних ракетних дивізіонах С-300 біля Чорноморського та Євпаторії.

Як стверджують в Генштабі, жодна з випущених ЗСУ ракет не була перехоплена російською протиповітряною обороною. Після ударів у цих районах зафіксовано негайне припинення роботи радарів комплексів С-300 та С-400.

gettyimages 501232570

С-300. Фото: Getty Images

У Генштабі також заявили, що відбулася подальша детонація боєкомплектів у всіх трьох районах стартових позицій зенітних ракетних дивізіонів РФ.

Загорівся корабель РФ Адмірал Левченко

У Росії у Баренцевому морі загорівся великий протичовновий корабель Адмірал Левченко, заявив речник Сил оборони Півдня України Дмитро Плетенчук.

За його словами, Росія отримала санкції від України та не може обслуговувати самостійно двигуни, виготовлені у Миколаєві.

Дмитро Плетенчук пояснив, що на кораблі Адмірал Левченко не було регламентного кваліфікованого обслуговування, оскільки Україна цим не займається з 2014 року, внаслідок чого одна з установок загорілася.

admyral levchenko

Адмірал Левченко. Фото: Міноборони РФ

Вибух в Польщі

У Польщі у Свєнтокшиському воєводстві стався вибух, після чого спалахнула пожежа на заводі Mesko, який виготовляє боєприпаси. Відомо про одного загиблого та пораненого.

Глава заводу Ельжбета Шренявська підтвердила, що вибух відбувся у цеху ракетного палива, який було введено в експлуатацію кілька років тому, внаслідок чого загинув 59-річний працівник заводу та поранено ще одного.

Пожежу вдалося загасити, проте поки не відомо, чому стався вибух. Зараз з’ясовується, що стало причиною вибуху.

Вибори в Європарламент

Після перемоги ЄНП в Європейському парламенті буде утворена більшість, яка матиме центристські політичні погляди, а також – проєвропейську та проукраїнську позиції, заявила президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн.

На її думку, перемога Європейської народної партії є запорукою стабільності та визнанням лідерства, що спостерігалося упродовж минулих п’яти років.

Урсула фон дер Ляєн наголосила, що вибори в Європарламент транслювали світу послання. Зокрема, збережено більшість центристських сил для сильної Європи, що є вкрай важливим для стабільності.

1

Фото: Getty Images

Протидія дезінформації Кремля

США разом з Польщею спільно заснували Українську комунікаційну групу для протидії Росії в інформаційному просторі.

За даними Глобального центру взаємодії Державного департаменту США, союзників об’єднають для координації обміну повідомленнями, сприяння точному звіту про повномасштабне вторгнення Росії й викриття інформаційних маніпуляцій Кремля.

gettyimages 819296386

Фото: Getty Images

Пожежі в Росії

У Російській Федерації спалахнули дві масштабні пожежі. Одна з них – у Москві, а інша – у Самарі.

Вранці 10 червня у Москві спалахнула пожежа, внаслідок чого вогнем охопило одноповерхову будівлю автосалону.

Загальна площа пожежі становила до 200 кв. м, а у небі над Москвою з’явився густий і чорний дим. Довелося залучити 93 пожежників і 27 одиниць техніки, щоб загасити полум’я.

Водночас у Самарі спалахнула пожежа в меблевому цеху вранці 10 червня. Вогнем охопило двоповерховий ангар на 500 кв. м.

photo 2024 06 10 10 21 39 1 min

Фото: МНС Росії

Місцеві жителі Самари, які почали фіксувати на відеозапис, стверджують, що будівля загорілася після атаки безпілотників.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-06-10 22:54:07

Магазин автозапчастини AvtoBot м.Ніжин