Україна і світ

головні новини за 1 червня 2024 року

Фото: Факти ICTV

Російські війська масовано обстріляли територію України в ніч з 31 травня на 1 червня. Зокрема, вибухи прогриміли у Запорізькій, Харківській, Івано-Франківській, Львівській, Дніпропетровській, Кіровоградській областях.

В Україні підвищили тариф на електроенергію для населення, який діятиме до 30 квітня 2025 року.

Ситуація на фронті залишається складною, а на деяких напрямках не припиняється тиск російських окупантів. Проте Сили оборони України успішно відбивають ворожі штурми.

Зараз дивляться

Що відбулося в Україні та світі за добу 1 червня 2024 року – читайте далі в матеріалі на сайті Факти ICTV.

Масований обстріл України

Вранці 1 червня російські війська здійснили масований обстріл по Україні.

У Запоріжжі окупанти поцілили в один з об’єктів енергетичної інфраструктури, внаслідок чого зафіксовано руйнування. Пошкоджено понад 20 житлових будинків і закладів соціальної сфери. На вихідні вирішили перекрити рух греблею Дніпровської ГЕС.

У Балаклії Харківської області російські війська завдали удару по двох будинках, де перебували 12 людей. Всі постраждали – четверо дорослих, зокрема одна вагітна, та вісім дітей віком від двох до 17 років. Після обстрілу спалахнула пожежа.

photo 2024 06 01 07 43 58 1 min

Удар по Балаклії. Фото: Харківська ОВА

У Харкові відомо про дев’ятьох загиблих внаслідок ворожого обстрілу Новобаварського району. Серед них – троє жінок 39, 68 та 86 років, четверо чоловіків віком 52, 64, 41 та 28 років.

У Вовчанську Харківської області внаслідок обстрілу керованими авіабомбами поранено одну людину та зруйновано будинок.

В Івано-Франківській області внаслідок ракетного удару спалахнула пожежа на об’єкті енергетичної інфраструктури. Полум’я спалахнуло на площу 400 кв. м, але вогонь вже вдалося загасити.

У Львівській області шість крилатих ракет влучили в три об’єкти критичної інфраструктури, на одному з яких постраждали четверо людей. Зараз вони перебувають у лікарні в стані середньої важкості. Зафіксовано руйнування після ворожих ударів.

У Дніпропетровській області ворог атакував енергетичну інфраструктуру, внаслідок чого спалахнуло кілька пожеж. Однак минулося без загиблих і постраждалих.

У Кіровоградській області російські окупанти атакували об’єкт енергетичної інфраструктури, але постраждалих немає.

Підвищення тарифів на електрику

В Україні з 1 червня підвищується єдиний тариф на електроенергію для населення. Тепер він становитиме 4,32 грн/кВт, повідомили в Міністерстві енергетики. Такі тарифи діятимуть до 30 квітня 2025 року.

Під час опалювального сезону вартість 1 кВт/год у разі споживання електроенергії до 2000 кВт/год на місяць становитиме 2,64 грн. Йдеться про тариф для споживачів, які використовують електроопалювальні установки.

pexels pixabay 356048

Фото: Pexels

Якщо українці встановлять відповідний двозонний лічильник, тоді нічний тариф за електрику складатиме 2,16 грн за кВт/год.

Як стверджують в Міністерстві енергетики, за середнього щомісячного споживання електроенергії в обсязі 170 кВт/год платіжка за світло збільшиться на 285 грн.

Ситуація на фронті

На Покровському напрямку не зменшується тиск російських окупантів, а на Сіверському та Курахівському напрямках нарощуються темпи атак загарбників, повідомили в Генеральному штабі ЗСУ.

Армія РФ не припиняє бити по прикордонних населених пунктах Сумської та Чернігівської областей. Артилерійських обстрілів зазнали населені пункти Фотовиж, Кремський Бугор та Велика Берізка.

На Куп’янському напрямку триває бойове зіткнення поблизу Дружелюбівки, проте Сили оборони України дають відсіч ворогу.

409810854 703038228675925 5120805515138350930 n

Фото: Генштаб ЗСУ

На Сіверському напрямку кількість бойових зіткнень тут зросла до дев’яти. Одну атаку українські захисники відбили, вісім ще тривають.

На Краматорському напрямку російські війська намагалися просунутися в напрямку Часового Яру, але безуспішно.

На Покровському напрямку українські воїни відбили вже вісім штурмових дій окупантів від початку доби.

На Курахівському напрямку загальна кількість атак тут зросла до 17, тривають запеклі бої. ЗСУ успішно відбили 11 штурмових дій росіян. Ще шість боїв тривають поблизу Красногорівки та Костянтинівки.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-06-01 20:53:05

Магазин автозапчастини AvtoBot м.Ніжин