Україна і світ

Другий випадок дирофіляріозу на Рівненщині, як гельмінти потрапляють під шкіру і там живуть

У Рівненській області зареєстровано другий у 2024 році місцевий випадок підшкірного дирофіляріозу. Про це на своїй сторінці у Facebook повідомили співробітники обласного центру контролю та профілактики хвороб.

Припухлість, яка переміщалася

– На початку червня 61-річний мешканець Рівненського району помітив припухлість у ділянці шиї, яка поступово переміщалася через праву щоку, лоб, ніс до правого ока, водночас пацієнт відчував повзання чогось під шкірою, – ідеться в повідомленні.

Наприкінці червня чоловік звернувся до медичного закладу за місцем проживання зі скаргами на біль у правому оці, почервоніння та сльозотечу.

Видалили гельмінта з ока

Після огляду пацієнта хірургом була проведена операція з видалення 12-сантиметрового гельмінта з кон’юнктиви правого ока, ідентифікованого як самочка нематоди Dirofilaria repens.

Чоловік отримав симптоматичне та патогенетичне лікування і почувається задовільно. В осередку захворювання проведено комплексне епідеміологічне та епізоотологічне обстеження.

Як себе убезпечити

За словами співробітників Центру, це 50 випадок захворювання, починаючи з 2005 року, коли на Рівненщині було вперше зареєстровано підшкірний дирофіляріоз.

Для того, щоб убезпечити себе від підшкірного дирофіляріозу, за словами експертів, потрібно своєчасно дегельмінтизувати собак і котів. Це не тільки сповільнить зростаючу епізоотію серед тварин, а й захистить від цієї хвороби самих домашніх улюбленців.

Обов’язковою умовою є й захист від комах-кровососів, тож варто подбати про антимоскітні сітки та фумігатори у своїх домівках, а під час перебування на природі доцільно захистити себе за допомогою репелентів.

Джерело: Рівненський ОЦКПБ

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-07-11 15:27:04