Україна і світ

Чим кропити огірки, щоб не жовтіли: поради

Огірки – популярна культура на українських городах, але їх вирощування не завжди буває безпроблемним. Однією з поширених проблем є пожовтіння листя. Це призводить до зниження врожайності та загибелі рослини.

Факти ICTV дізнавалися, чим підживити та як запобігти пожовтінню листя огірків. 

Чому жовтіють огірки 

З часом навіть дуже родючий ґрунт втрачає свої властивості. Деякі з овочів виснажують землю та поглинають з неї мінеральні речовини. А під час повторних посівів значна кількість овочевих культур можуть на них погано рости.

Зараз дивляться

Недостатня кількість фосфору, калію та магнію провокує пожовтіння листя огірків. Ця проблема трапляється, якщо власник городу не дотримується правил чергування посівів. 

Причини появи жовтого листя на огірках: 

  • Огірки потребують багато калію, магнію, фосфору та інших мікроелементів. Дефіцит цих елементів може призвести до пожовтіння листя. 
  • Огірки не люблять пересихання ґрунту, але й надмірний полив може їм шкодити. Важливо поливати огірки регулярно, але помірно, теплою водою. 
  • Хвороби та шкідники провокують пожовтіння листя. Наприклад, пероноспороз, фузаріоз, павутинний кліщ. 
  • Сильна спека, різкі перепади температур, посуха можуть призвести до пожовтіння листя огірків. 

Чим кропити огірки, щоб не жовтіли: народні методи 

Для вирішення проблеми не обов’язково використовувати дорогі хімічні препарати та мінеральні добрива. Іноді чудово працюють народні методи. 

Народні методи: 

  • Розведіть 1 літр молочної сироватки в 5 літрах води. Полийте огірки цією сумішшю або обприскуйте листя 1 раз на тиждень. 
  • Засипте літрову банку цибулевого лушпиння у 10-літрове відро, залийте водою. Закип’ятіть, дайте настоятися протягом ночі, потім процідіть. Розбавте водою і полийте грядки з огірками. 
  • Замочіть буханку хліба у воді на ніч. Додайте кілька крапель йоду. Розведіть хлібну настоянку з водою (1 літр на 10 літрів) і полийте огірки, зокрема листя. 

Чим підгодувати огірки, щоб не жовтіли 

Замульчуйте ґрунт навколо огірків соломою, сіном, скошеною травою. Це збереже вологу та запобігатиме росту бур’янів. Використовуйте мінеральні добрива. 

Чим підгодувати огірки, щоб не жовтіло листя: 

  • Нітрофоска – це комплексне добриво, яке містить азот, фосфор і калій у співвідношенні 16:16:16. Нітрофоску можна використовувати як для основного внесення перед посадкою, так і для підгодівлі протягом вегетаційного періоду. 
  • Суперфосфат – це фосфорне добриво, яке рекомендується вносити перед посадкою огірків. Суперфосфат сприяє розвитку кореневої системи та покращує цвітіння. 
  • Сульфат калію рекомендується вносити під час плодоношення огірків. Сульфат калію покращує смакові якості плодів та сприяє їх кращому зберіганню. 
  • Карбамід рекомендується використовувати для підгодівлі огірків на ранніх стадіях розвитку. Карбамід сприяє наростанню зеленої маси. 

Регулярне прополювання та розпушування ґрунту покращить аерацію та його вологоємність. Своєчасне видалення хворих та пошкоджених листків допоможе запобігти поширенню хвороб. 

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-06-19 16:37:21

Магазин автозапчастини AvtoBot м.Ніжин