Україна і світ

Чи можна відмовитися від мобілізації та які наслідки це матиме: пояснення адвоката

В Україні триває повномасштабна війна та мобілізація. Але не всі чоловіки прагнуть захищати країну від російської агресії. Чи можна відмовитися від мобілізації та які наслідки це матиме – Фактам ICTV розповів член Асоціації правників України, юрист LCF Law Group, молодший лейтенант запасу Володимир Романчук.

Чи можна відмовитися від мобілізації

Якщо у людини немає відстрочки від мобілізації або звільнення від військової служби, то за законом України Про військовий обов’язок і військову службу, вона не має права відмовитися від проходження військової служби та мобілізації, каже експерт.

– Якщо людина написала заяву про відмову від вручення повістки, то за це передбачена відповідальність, відповідно до ст. 210-1 КУпАП, у вигляді штрафу від 17 до 25 тис. грн, а також позбавлення права керування транспортним засобом, – говорить юрист.

Зараз дивляться

Які наслідки відмови від мобілізації

Якщо людина після вручення повістки без поважної причини, до якої можна віднести, наприклад, хворобу, не з’явилась до територіального центру комплектування та соціальної підтримки (ТЦК та СП), то на неї в рамках адміністративної відповідальності буде накладено штраф.

Для тих же, хто систематично ухиляється від мобілізації, передбачена кримінальна відповідальність строком від 3 до 5 років.

– Протокол про притягнення до відповідальності створюється керівником ТЦК та СП у разі виявлення відповідного адміністративного правопорушення (без рішення суду), після чого відбувається розгляд порушення у ТЦК та СП та виноситься рішення про притягнення до відповідальності, яке можна оскаржити у суді, – говорить експерт.

У разі наявності підстав притягнення до кримінальної відповідальності – працівниками ТЦК та СП надається інформація до правоохоронних органів, які відкривають кримінальне провадження, якщо вбачають підстави.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-07-11 16:34:07