Україна і світ

Через потужний спалах віспи мавп в Африці ВООЗ оголосила надзвичайний стан: чи загрожує mpox Європі Для контролю над захворюванням африканським країнам необхідно 10 млн доз вакцини, проте, зараз, на жаль, доступно тільки 200 тис. 15 Серпня, 12:27


Всесвітня організація охорони здоров’я на засіданні 14 серпня оголосила глобальну надзвичайну ситуацію по всьому світу через загрозу поширення інфекції mpox, більше відомої під назвою віспа мавп.

Поширення хвороби mpox виходить з-під контролю

У ВООЗ повідомили, що причиною такого рішення став потужний і стрімкий спалах захворюваності на mpox у країнах Африки останніми тижнями. Тож цілком реальною стає загроза поширення небезпечної хвороби й на інші континенти.

Генеральний директор ВООЗ Тедрос Гебрейсус вважає, що ситуація з mpox викликає небезпідставне побоювання стосовно перетину меж Африканського континенту.

Зараз дивляться

Терміново потрібна вакцина, а її недостатньо

Тепер ВООЗ мусить працювати не лише а африканських країнах, уражених новим спалахом хвороби, а й в усьому світі, щоб забезпечувати лікування і запобігти поширенню інфекції.

Нині Африка потребує термінової вакцинації населення від mpox.

У ВООЗ зазначили, для контролю над захворюванням африканським країнам необхідно 10 млн доз вакцини, проте, зараз, на жаль, доступно тільки 200 тис.

Хвороба mpox може передаватись від людини до людини. Для цього потрібен прямий фізичний контакт з інфекційним висипом, струпами або біологічними рідинами організму хворої людини. Йдеться про спілкування з близької відстані, дихання, дотики, поцілунки, секс.

Симптоми mpox

До основних симптомів віспи мавп належать:

  • гарячка;
  • головний біль;
  • міалгія (біль у м’язах);
  • біль у спині;
  • збільшення лімфатичних вузлів;
  • біль у горлі;
  • закладеність носа;
  • кашель;
  • висип у вигляді пухирців.

Іноді у людей спочатку з’являється висип, а потім – інші симптоми. Деякі можуть мати лише висип. Захворювання зазвичай триває від двох до чотирьох тижнів.

Віспа мавп в Україні

Що стосується України, то віспа мавп уже фіксувалася у нас.

У вересні 2022 року в Україні виявлено чотири випадки віспи мавп. Перебіг хвороби був легким.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Джерело: NBC news

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-08-15 12:34:08