Україна і світ

Це тяжкий міжнародний злочин – Офіс генпрокурора про страту двох військовополонених

–Вбивство окупантами українських військовополонених є грубим порушенням Женевських конвенцій та кваліфікується як тяжкий міжнародний злочин.

Так страту двох українських захисників, коли ті здавалися в полон поблизу Степового в Покровському районі Донецької області, прокоментували в Офісі генпрокурора.

Наразі слідчі Головних управлінь СБУ в Донецькій та Луганській областях спільно з донецькими прокурорами вже почали розслідування за фактом страти.

Зараз дивляться

Досудове розслідування в кримінальному провадженні здійснюється за фактом порушення законів та звичаїв війни, поєднаного з умисним вбивством (ч. 2 ст. 438 Кримінального кодексу України).

Страта українських військових

2 грудня представники проєкту Deepstate оприлюднили відео страти російськими військовими двох військових із 45 окремого стрілецького батальйону біля одного зі спостережних пунктів у районі Степового Донецької області.

Фото: DeepStateMap

За даними Deepstate, росіяни, зайшовши на позиції 45 окремого стрілецького батальйону, під час зачистки натрапили на бліндаж, в якому сиділи українські військові.

Через відсутність боєкомплекту українським захисникам довелось здатися в полон.

Однак, щойно з бліндажа вийшов другий військовий, група осіб у російській формі впритул розстріляла військових ЗСУ.

Хочеш відпочити? Заходь на Факти.GAMES!

Момент страти військових на Авдіївському напрямку зафільмував дрон.

За інформацією, яка є в розпорядженні голови Авдіївської міської військової адміністрації Віталія Барабаша, російських військових, які стратили двох українських захисників, пізніше ліквідували представники Сил оборони, взявши штурмом позиції.

Реакція української сторони

Факт вбивства двох українських військових, коли ті здавались у полон, 2 грудня підтвердили в Управлінні стратегічних комунікацій Збройних сил України.

Український омбудсман Дмитро Лубінець після появи відео зі стратою українських полонених, заявив, що звернеться до Організації об’єднаних націй та Червоного Хреста.

Повномасштабна війна в Україні триває вже 648-ту добу.

За ситуацією в містах можна стежити на інтерактивній карті бойових дій в Україні та карті повітряних тривог в Україні.

Джерело: Офіс генпрокурора

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2023-12-03 14:01:38