Україна і світ

Боррель переніс засідання глав МЗС ЄС із Будапешта до Брюсселя через дії Орбана

Через дії Угорщини щодо блокування допомоги Україні від Євросоюзу, а також через подорожі угорського прем’єра Віктора Орбана до Москви і Пекіна, для офіційного Будапешта будуть наслідки.

Про це заявив високий представник Євросоюзу з питань зовнішньої політики і безпеки Жозеп Боррель після засідання Євроради з питань закордонних справ, на порядку денному якого стояло, зокрема, питання підтримки України.

Блокування допомоги для України

Головний дипломат ЄС не став називати конкретну країну блоку, яка блокує допомогу Україні, проте з контексту стало зрозуміло, що йдеться про Угорщину, яка знову блокує транш для фінансової підтримки.

Зараз дивляться

– Більшість держав-членів наполягали на необхідності зняти блокування цього платежу, відкладеного на рік. Водночас вони наголосили на важливості просування вперед щодо рішення про впровадження нового фонду допомоги Україні, який був заблокований однією державою-членом. Держави-члени наполягали на тому, що це неприйнятно, але, на жаль, ситуація з блокуванням зберігається, – повідомив Боррель.

Критика поїздок Орбана в Москву і Пекін

Крім того, заявив Боррель, на засіданні майже всі глави МЗС ЄС розкритикували поїздки прем’єра Угорщини Віктора Орбана до Москви та Пекіну, в яких той обговорював із президентом РФ Володимиром Путіним і головою КНР Сі Цзіньпінем “мирний план” щодо російсько-української війни. Ці поїздки раніше не були узгоджені з жодною з країн Євросоюзу.

– За одним-єдиним винятком, можу сказати, що всі держави-члени дуже критично висловилися про ці дії, – сказав Боррель.

Головний дипломат Євросоюзу також не став називати країну, яка не критикувала Орбана, проте, ймовірно, йдеться про Словаччину, лідер якої має тісні зв’язки з угорським прем’єром.

– Це Путін є стороною війни. Це Путін закликає до поділу України як передумови для переговорів про припинення вогню. І щодня він нагадує про це тисячами дронів, ракет і керованих авіабомб та просуванням військ, – заявив Боррель.

Високий представник ЄС додав, що Київ і Брюссель хочуть якнайшвидшого миру, але він має відбутися з урахуванням територіальної цілісності та суверенітету України.

– Будь-яка так звана мирна місія, яка ігнорує ці основоположні принципи, тільки приносить користь Путіну і не принесе миру, – констатував він.

Перенесення засідання глав МЗС ЄС з Угорщини до Бельгії

Паралельно з цим Боррель заявив, що через дії прем’єра Угорщини Віктора Орбана, які спрямовані проти чинної політики Європейського союзу, було ухвалено рішення про перенесення наступного неформального засідання глав МЗС ЄС з угорської столиці, Будапешта, до Брюсселя.

За словами Борреля, серед міністрів закордонних справ країн Євросоюзу не було одностайної думки з цього приводу, однак він доклав зусиль для єдності.

– Я намагався зробити все можливе, щоб домогтися єдності. Я слухав усіх, вислуховував усі аргументи, намагаючись звести їх докупи, можливо, в середині шляху. Це було неможливо. Деякі були готові поїхати в Будапешт, як зазвичай. Інші явно не хотіли їхати. А інші кажуть: Ок, вирішувати має Високий представник, – розповідає головний дипломат ЄС.

За словами Високого представника блоку, станом на зараз рішення про проведення наступного засідання глав МЗС ЄС залежить від нього.

– Вислухавши всіх і витративши години на обговорення та спробу зрозуміти причини тих та інших, мені довелося прийняти рішення. Я зрозумів, що ми маємо послати сигнал, навіть якщо це символічний сигнал, що, виступаючи проти нинішньої політики Євросоюзу і дискредитуючи політику Євросоюзу, називаючи її партією війни, (для Угорщини, – Ред.) повинні бути деякі наслідки. Нехай формальні наслідки, символічні наслідки. Я думаю, що набагато доречніше скликати наступні неофіційні засідання Ради у закордонних справах і обороні в Брюсселі, коли ми повернемося з відпустки, – пояснив він своє рішення.

Нагадаємо, раніше прем’єр Угорщини, після початку головування в Раді ЄС, здійснив турне, в рамках якого спочатку відвідав Київ, а потім поїхав до Москви і Пекіна, де обговорював деякі миротворчі плани з приводу російсько-української війни, які не були узгоджені ні з Україною, ні з Євросоюзом.

Тоді на ці дії Орбана відреагували як країни-члени ЄС, так і органи блоку, як-от Єврокомісія чи офіс Високого представника Євросоюзу.

Крім Орбана з главою МЗС РФ зустрічався і глава зовнішньополітичного відомства Угорщини Петер Сійярто, що також стало предметом критики з боку європейських союзників.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-07-22 21:29:05