Україна і світ

Більшість потоків із Туреччини до РФ в обхід санкцій вдалося зупинити – посол України

Фото: Unsplash

Більшість потоків із Туреччини до Росії в обхід міжнародних санкцій вдалося заблокувати. У цьому зацікавлена й Туреччина, щоб не потрапити під вторинні санкції.

Про це в інтерв’ю РБК-Україна розповів посол України Василь Боднар.

Позиція Туреччини щодо санкцій

За його словами, Туреччина приєднується тільки до тих санкцій проти Росії, які запроваджені ООН або Радою безпеки ООН.

– Відповідно, санкції, запроваджені Сполученими Штатами і Європейським Союзом або іншими інституціями, вони вважаються для Туреччини необов’язковими. Така політика функціонує з 2014 року, – сказав посол.

Василь Боднар зауважує, що Україна постійно комунікує з Туреччиною, спонукаючи її до активнішої позиції щодо підтримки санкцій проти РФ, й щодо уникнення обходу санкцій зокрема.

Питання обходу санкцій було досить актуальне в 2022-2023 роках, коли росіяни вивозили крадене українське зерно через Туреччину або до Туреччини. Також західні компанії намагалися експортувати продукцію подвійного призначення, електроніку тощо до Росії через територію Туреччини.

Боротьба з обходом санкцій

На сьогодні більшість потоків через Туреччину вдалося припинити, бо в цьому зацікавлені самі турки, щоб не потрапити під вторинні санкції. Україні вдалося налагодити двосторонній діалог.

– Вже були в Туреччині відповідні делегації, які мали комунікації з більшістю органів влади, причетних до закордонної торгівлі, з банківським сектором. Ми також мали певні комунікації з бізнесовими структурами, які цілком декларують готовність співпрацювати, щоб уникати тих компаній чи пропозицій, які стосуються обходу санкцій, – наголосив Василь Боднар.

За словами посла України, в схемах обходу санкцій можуть бути залучені й інші країни, наприклад, Грузія чи Казахстан.

– Тому з кожною з компаній, з кожним випадком ми дуже детально працюємо. Механізмів тут доволі багато, але основний – це двосторонній діалог, взаєморозуміння і взаємодовіра, – зауважив посол.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Раніше проєкт InformNapalm повідомляв, що казахстанська компанія ARC Group ремонтує російські винищувачі Су-30СМ в обхід санкцій, використовуючи французьке обладнання Thales і Safran.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-09-16 12:21:07