Україна і світ

Не просто косметичний дефект: як мозолі можуть відбитися на нашому здоров’ї

Фахівці всесвітньо відомої американської клініки Майо розповіли, як мозолі можуть відбитися на нашому здоров’ї, а також про те, що призводить до їхньої появи і як уникнути цього дефекту.

– Мозолі і натоптиші це товсті затверділі шари, які утворюються, коли шкіра намагається захистити себе від тертя або тиску. Вони часто утворюються на стопах і пальцях ніг і рук, – зазначають медики.

За їхніми словами, для більшості людей просте усунення джерела тертя або тиску призводить до зникнення мозолів.

Причини появи мозолів:

  • носіння незручного взуття і шкарпеток;
  • носіння взуття без шкарпеток;
  • гра на музичних інструментах, наприклад, на гітарі;
  • спадкова схильність до розвитку мозолів. Тип мозолів, які утворюються на ділянках, що не несуть навантаження, таких як підошви і долоні (точковий кератоз), може бути викликаний генетикою.

Профілактика появи мозолів:

  • носіть взуття, в якій пальцях ніг достатньо місця. Якщо ви не можете поворухнути пальцями ніг, ваша взуття занадто тісний. Купуйте взуття, коли ваші ноги найбільш опухлі, зазвичай в кінці дня. Якщо ви використовуєте ортопедичні устілки і вставки, обов’язково надіньте їх під час примірки взуття в магазині;
  • використовуйте захисні покриття. Носіть немедикаментозні мозольні подушечки або пов’язки на ділянки, які труться об ваше взуття;
  • при роботі з ручним інструментом надягайте м’які рукавички. Або спробуйте обклеїти рукоятки інструментів тканинної стрічкою або чохлами.

Коли звернутися до лікаря

Якщо мозолі стають дуже болючими або запаленими, зверніться до лікаря. Тим більше, якщо у вас діабет або поганий кровотік.

Не займайтеся самолікуванням мозолі. Це важливо, тому що навіть незначна травма стопи може призвести до зараження відкритої рани (виразки).

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Джерело: Мayoclinic

мозолі
Джерело ФАКТИ. ICTV
2022-08-08 10:00:26