Україна і світ

ООН і Туреччина мають запустити механізм гарантій: Сибіга про обстріл порту в Одесі


ООН і Туреччина мають запустити механізм гарантій: Сибіга про обстріл порту в Одесі

Ракетний обстріл порту в Одесі – це черговий теракт, який потребує жорсткої реакці світу, передусім ООН та Туреччини, з якими РФ підписала угоду, заявив заступник керівника Офісу президента Андрій Сибіга у коментарі ведучій Вікна-новини Яні Брензей в рамках національного телемарафону.

– Росія вкотре ставить під сумнів, підриває ті домовленості, які вона уклала з міжнародними партнерами. Вона також використовує продовольство як зброю. І це пряме свідчення терористичної політики і тактики. Відповідно була реакція ООН та ЄС про засудження ракетного удару. Безумовно це черговий виклик світовому порядку, – наголосив він.

Щодо перспектив експорту укранського зерна, Сибіга вважає, що в такій ситуації підписанти угоди мають запустити механізм гарантій.

– Україна свою частину угоди готова забезпечувати, оскільки вона зацікавлена в експорті зерна. Тепер м’яч на боці наших міжнародних партнерів, які мають задіяти необхідний інструментарій, щоб запустити механізм гарантій, що зафіксований у підписаному документі, – пояснив заступник керівника ОП.

За його словами, наразі потрібно спробувати імплементувати підписану угоду, якщо не вийде – Україна розглядатиме інші меанізми для деблокування портів.

Вранці 23 липня Росія атакувала ракетами морський порт в Одесі, тобто на наступну добу після підписання угоди щодо врегулювання питання розблокування українських портів за участі ООН та Туреччини.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram


Джерело ФАКТИ. ICTV
2022-07-24 12:48:48