Україна і світ

G7 погодили кредит Україні на $50 млрд: у ЄС пояснили механізм фінансування

Фото: Факти ICTV

Лідери країн Групи семи (G7) досягли домовленості про надання Україні кредитів на загальну суму приблизно $50 млрд, які будуть погашені за рахунок доходів від заморожених російських активів.

Про це йдеться на сайті головування Італії в G7.

Консенсус щодо кредиту для України за рахунок коштів РФ

Зазначається, що кредит на суму $50 млрд було погоджено за ініціативою голови Ради міністрів Італії Джорджії Мелоні.

Пізніше Єврокомісія відреагувала на консенсус між лідерами країн Групи семи і Євросоюзом щодо кредитів на $50 млрд для України.

– Це підтверджує, що ЄС і партнери G7 виконують зобов’язання, взяті ними в червні на саміті лідерів G7 в Апулії. Ці кредити обслуговуватимуться і погашатимуться за рахунок майбутніх потоків надзвичайних доходів, отриманих внаслідок іммобілізації активів російського Центрального банку. Це досягнення підкреслює непохитну прихильність ЄС та його партнерів по G7 підтримці України в її боротьбі за свободу, відновлення та реконструкцію, – йдеться в повідомленні.

Механізм ЄС для виділення кредитів

У Єврокомісії також розповіли, як функціонуватиме механізм співпраці за кредитами для України.

– Цей механізм, нещодавно схвалений співзаконодавцями за пропозицією Комісії, отримуватиме надзвичайні доходи від іммобілізації російських суверенних активів та інших добровільних внесків, зроблених державами-членами або третіми країнами. Потім ці ресурси будуть розподілені між Україною для погашення основної суми боргу та відсотків за відповідними двосторонніми кредитними угодами з кредиторами в рамках ініціативи G7 «Прискорення отримання надзвичайних доходів (ERA) для України», – йдеться в повідомленні.

При цьому для забезпечення того, щоб Україна отримала повний обсяг фінансування, взятого на себе лідерами G7, ЄС продемонстрував лідерство, надавши дозвіл на участь у цій ініціативі у вигляді виключного кредиту ЄС на макрофінансову допомогу (MFA) у розмірі до €35 млрд.

– З урахуванням підтверджених внесків партнерів G7, що забезпечують підтримку, пропорційну розміру їхніх відповідних економік, ЄС розраховує надати кредит МФА в розмірі близько €18 млрд як свій внесок в ініціативу ERA, – йдеться в повідомленні.

Завдяки цьому, йдеться в заяві Єврокомісії, Україна зможе скористатися «передбачуваною, постійною, впорядкованою і своєчасною підтримкою», яка сприятиме «покриттю значної частки бюджетних потреб України».

Зазначається, що після ухвалення пропозиції Комісії цього тижня ЄС працюватиме з Україною та партнерами по G7 над введенням у дію механізму кредитного співробітництва та позики до кінця цього року.

– Це дасть змогу виплатити Україні нову макрофінансову допомогу ЄС у 2025 році, – йдеться в повідомленні.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Нагадаємо, раніше в жовтні Міжнародний валютний фонд (МВФ) затвердив п’ятий перегляд механізму розширеного фінансування (EFF) для України, в рамках якого Україні буде надано транш на суму близько $1,1 млрд.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-10-26 17:50:59