Україна і світ

Ознаки, наслідки та терміни: як часто міняти повітряний фільтр у авто


У сучасному світі забруднення повітря не лише негативно впливає на здоров’я людей, але й на техніку. У машинах навіть встановили спеціальний захист від пилу та інших небажаних часток із довкілля. Але ця система також час від часу потребує апгрейду. Як часто міняти повітряний фільтр у авто – читайте у матеріалі Фактів ICTV.

Повітряний фільтр в авто: що це та навіщо потрібна

Ця деталь призначена для видалення пилу з повітря, що надходить у впускний колектор і циліндри. Окрім функцій очищення, повітряний фільтр також заглушає шуми двигуна, які поширюються по всьому впускному каналу.

Тож повітряний фільтр в автомобілі досить важлива штука і, якщо його вчасно не замінити, то до двигуна або салону можуть почати потрапляти невідфільтровані частки. Це відбувається внаслідок засмічення деталі, що і призводить занадто великого перепаду тиску на фільтрі, від чого фільтрувальний елемент (паперовий або текстильний) згинається або рветься.

Невчасна заміна повітряного фільтру в авто призводить до наступних наслідків:

  • збільшується витрата палива;
  • підвищується концентрація токсичних речовин у вихлопних газах;
  • потужність двигуна стає меншою;
  • робоча температура двигуна збільшується.

Те, наскільки фільтр впливає на роботу двигуна, залежить, власне, від його типу. Так, найпростіше реагують на забруднення бензинові мотори, однак є ймовірність зниження їхньої потужності та стабільності у разі цієї проблеми.

А от із дизельними двигунами у разі невчасної заміни паливного фільтру можуть виникнути серйозні проблеми. Вони найбільш чутливі до різних домішок.

Тиск у паливопроводі безпосередньо впливає на потужність і стабільність мотора. Якщо він падає, то запуск здійснюється із затримкою, а під час їзди відчуваються різкі ривки. Ситуації можуть бути різні – іноді двигун запускається тільки після кількох спроб.

Як часто міняти повітряний фільтр в авто

У режимі їзди по місту радять міняти повітряний фільтр кожні 15-20 тисяч кілометрів пробігу. Однак багато залежить від умов, в яких експлуатується транспортний засіб. Так, наприклад, у запилених районах або на бездоріжжі інтервал варто скоротити до 10-12 тисяч кілометрів.

Точніше дізнатися, як часто міняти повітряний фільтр, можна в інструкції з експлуатації автомобіля. Загальна рекомендація – робіть це одночасно із заміною масла.

Але, які ознаки свідчать про те, що потрібно міняти повітряний фільтр у автомобілі?

Зрозуміти це можна, здійснивши візуальний огляд деталі. Для цього варто дістати основний елемент фільтра, який відповідає за фільтрацію, і оцінити його чистоту.

Якщо ця деталь машини забилася та вкрита забрудненнями або маслом – її потрібно викинути та придбати нову. Коли ж вона достатньо чиста, то можна ще поїздити деякий час.

Точніше оцінити стан паливного фільтра можна, вимірявши тиск пального. Маніпуляція здійснюється через штуцер рампи, яка відповідає за розподіл палива по форсунках.

Для здійснення цієї процедури вам знадобляться:

  • шланг із внутрішнім діаметром 9 мм;
  • кріпильний хомут;
  • спеціальний прилад, що дозволяє визначити тиск бензину.

Для цих же цілей, як правило, застосовують манометр.

Такий прилад із діапазоном 7-10 бар з’єднують зі шлангом, після чого – добре затягується хомутом. Найчастіше, для того, щоби забезпечити герметичність контакту, береться сантехнічний льон.

Шланг підключають до штуцера тиску палива (перш ніж виконувати цю маніпуляцію, потрібно зняти зі шланга пробку і вийняти ніпель). Після того, як все буде підключено, можна переходити до вимірювань, які варто робити у різних режимах роботи двигуна.

Щойно буде ввімкнено запалювання, показник має бути на рівні не менше 3,8-4 бар. Після того, як вимірювання будуть здійснені, необхідно вимкнути двигун і почекати приблизно 30 хвилин. Після – варто від’єднати манометр, а також розмістити на своїх місцях зняті ніпель і пробку.

Отже, у матеріалі ми розібрались, як часто потрібно міняти повітряний фільтр в автомобілі. Тож не зволікайте та робіть все вчасно, аби уникнути зайвих проблем та ремонтів.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

До речі, раніше Факти ICTV писали, як часто варто міняти паливний фільтр та чому це важливо.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-10-26 17:21:13