Україна і світ

Що таке кластерна лікарня, як працює та які її переваги в Україні


У липні 2022 року Верховна Рада України ухвалила закон №2347 Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення надання медичної допомоги. Згідно з документом, запускається новий етап медреформи, а саме — створення спроможної мережі лікарень.

Тобто мережу лікарень в області мали об’єднати в один госпітальний округ, який, своєю чергою, поділявся на госпітальні кластери. Лікарні в межах кластера мають поділятися на надкластерні, кластерні й загальні.

Що таке кластерна лікарня та за яким принципом вона працює — читайте в матеріалі Фактів ICTV.

Що таке кластерна лікарня та як утворюється

Кластерна лікарня — це медичний заклад у певному регіоні, який об’єднує в собі кілька лікарень або медичних установ в одну систему. Кожна область стала окремим госпітальним округом, який, своєю чергою, поділяється на кластери, повідомили у МОЗ.

Кластерна лікарня — медичний центр, який обслуговує велику кількість населення та забезпечує більш широкий спектр медичних послуг. Це дає змогу ефективніше розподіляти ресурси, забезпечувати кращий доступ до спеціалізованої допомоги та покращувати координацію між різними медичними закладами.

Така лікарня містить кілька лікарень, які спеціалізуються на різних напрямках медицини. Наприклад, одна лікарня в кластері може бути основним центром для кардіологічної допомоги, інша — для лікування онкології, третя — надавати послуги з лікування травматології тощо.

Загалом реформа передбачає, що найпростіші захворювання лікуватимуть у загальних лікарнях. Кластерні й надкластерні лікарні надаватимуть високоспеціалізовані послуги. Туди можуть звернутися пацієнти, які мають більш складні проблеми зі здоров’ям.

Принцип роботи полягає у тому, що пацієнти звертаються до регіональної мережі лікарень, отримують направлення до потрібного спеціаліста або закладу, і так процес лікування стає більш централізованим і ефективним.

Влітку 2023 року був погоджений та затверджений перелік надкластерних, кластерних та загальних лікарень спроможної мережі. До реформи були долучені області, де не ведуться активні бойові дії.

Наразі кластерні лікарні не впроваджуються у Луганській, Донецькій, Запорізькій, Херсонській, Миколаївській областях та на території АР Крим. Проте після припинення воєнного стану, протягом 6 місяців ці регіони мають подати пропозиції щодо визначення спроможної мережі закладів охорони здоров’я.

Кластерні лікарні: у чому перевага та недоліки

Створення кластерних лікарень передбачає формування медичних центрів, які будуть ефективно взаємодіяти з іншими медичними закладами та спеціалістами.

Концепція кластерних лікарень має низку переваг, які можуть значно покращити якість медичних послуг.

Переваги кластерних лікарень

Основні переваги кластерів полягають у тому, що:

  • Спеціалізована медична допомога буде надаватися централізовано. Тобто окремі лікарні в кластері зосереджуються на певних спеціалізаціях, що дає змогу забезпечити вищу якість медичної допомоги.
  • Кластерна система дозволяє краще розподіляти кадрові, технічні та матеріальні ресурси між лікарнями в межах одного регіону. Це знижує витрати на медичне обладнання та покращує ефективність його використання. Тобто процес стає більш оптимізованим.
  • Медичні послуги стають доступнішими, підвищується якість медичних послуг у регіонах. Пацієнти мають доступ до більшої кількості спеціалістів та висококваліфікованих медичних працівників. Це має забезпечити якісну діагностику та лікування.
  • Кластерна система сприятиме кращій координації між різними медичними установами, що дасть змогу швидше та точніше встановлювати діагнози та проводити лікування. Це особливо важливо у випадках, коли потрібна багатопрофільна медична допомога.

Недоліки кластерних лікарень

Попри численні переваги, кластерні лікарні поки мають певні недоліки.

  • Створення такої системи потребує значних організаційних змін, інвестицій в інфраструктуру та навчання персоналу.
  • Існує ризик перевантаження основних лікарень, якщо кластер не буде належно організований. Це може знизити якість обслуговування пацієнтів.
  • Також проблемою може стати відстань до спеціалізованих лікарень. Пацієнти, які проживають у віддалених регіонах, можуть зіткнутися з проблемою віддаленості розташування кластера.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Це може викликати певні труднощі, оскільки для отримання необхідної допомоги знадобиться більше часу та зусиль.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-10-25 18:32:08