Україна і світ

Штурм Селидового не прокладе росіянам шлях до Покровська: чим важливе це місто

Російські війська частково увійшли в місто Селидове Донецької області, що за 20 км на південь від Покровська.

Наразі у місті точаться бої, де ворог зосередив останніми днями зосередив свої сили.

Разом з тим, над містом з півдня і півночі присутні виступи російських військ, що додатково загрожує українським захисникам.

Чи можливий відступ українських військ з Селидового, що місто означає для фронту та чи окупація міста ускладнить подальшу оборону Покровська – Факти ICTV розбирались із військовим експертом, заступником директора українського Центру досліджень армії, конверсії та роззброєння Михайлом Самусем.

Окупанти почали штурмувати Селидове

У зведенні Генштабу ЗСУ за ранок 25 жовтня повідомлялось, що основні зусилля ворожих атак на Покровському напрямку були сконцентровані саме в напрямку населених пунктів Селидове та Промінь.

Вже ввечері 25 жовтня у Генеральному штабі зазначили, що Покровський напрямок залишається найгарячішим на фронті, і в районах Селидове, Красний Яр, Крутий Яр, Лисівка та Миролюбівка точаться запеклі бої. Саме на цій ділянці фронту армія РФ здійснила 35 спроб штурму українських позицій.

Паралельно із цим з’явився коментар пресофіцера 15 бригади спецпризначення Нацгвардії України Кара-Даг, підполковника Віталія Миловидов. За його словами, під час штурмів Селидового, окупанти працюють великою кількістю малих груп без застосування броньованої техніки.

– Дуже велика кількість їх із різних напрямків, їм вдається просочуватись в населений пункт, намагатися закріпитися саме в приватному секторі, а далі вже розвивати свої подальші дії. Тобто групи, які заходять частково, і там навіть якщо це два-три військовослужбовці Російської Федерації добрались до будівлі, вони зайняли хату і чекають поки їх не накопичиться більше, для того, щоб вже чисельною перевагою протидіяти нашим піхотним підрозділам, – сказав пресофіцер 15 бригади НГУ в коментарі Радіо Свобода.

Разом з тим, ворог б’є по місту керованими авіабомбами (КАБ), артилерією та дронами. Водночас місто не нищиться, які інші населені пункти Донецької області. За припущенням Миловидова, це відбувається через намір РФ закріпитись в населеному пункті пізніше, щоб скористатись його інфраструктурою для подальшого наступу на Покровськ.

У коментарі Фактам ICTV військовий експерт Михайло Самусь каже, що Селидове, ймовірно, все ж розділить долю й інших окупованих Росією населених пунктів, тобто буде знищено. За його словами, в місті ще залишаються багатоповерхівки, але це можна пояснити тим, що росіяни лише приступили до просування в Селидовому.

Про захід російських військ в межі Селидового свідчить і мапа Deepstate, яка відстежує ситуацію на передовій. За їх інформацією, російські війська просунулись в приватному секторі міста з невеликими виступом в центрі населеного пункту.

Військовий експерт Михайло Самусь зазначає, що наразі ситуація навколо міста є “дуже складною”, що пояснюється тим, що росіяни “вкидають зараз просто величезні ресурси” для просування та витиснення метр за метром українських захисників на цій ділянці фронту. Водночас ворог зазнає значних втрат на цьому напрямку.

Чи окупує армія РФ Селидове

І хоч Селидове відіграло важливу роль у захисті для Покровська, в коментарі Forbes український Центр оборонних стратегій, який стежить за подіями на фронті, допустив, що місто, ймовірно, буде захоплено росіянами.

– Просування російських військ у Селидовому із захопленням позицій на південь і північ від міста може незабаром змусити підрозділи української (оперативно-стратегічної групи, – Ред.) відступити з цього району, щоб уникнути оточення, – заявили у ЦОС.

У Центрі також погоджуються з тим, що росіянам доведеться окупувати Селидове, якщо вони збираються оточити Покровськ. Це пояснює і те, чому Кремль готовий йти на значні втрати в своїх підрозділах, що атакують Селидове, включаючи 433-й мотострілецький полк.

Російське центральне угруповання військ “ймовірно, захопить Селидове в найближчі дні, але окупація міста не означає захоплення Покровська“, спрогнозували в четвер у Центрі оборонних стратегій. “Це призведе до виснаження штурмового угруповання, що знизить його боєздатність“, вважають аналітики.

Інші аналітики, Інститут вивчення війни (ISW), також вважають, що Росія цілком може незабаром окупувати Селидове. Втім, на їх думку, це не означає, що захоплення міста прокладе шлях російському угрупованню військ до Покровська.

– Росія цілком може взяти Селидове найближчими днями, але взяття Селидового не віщує взяття Покровська, і, ба більше, взяття Селидового, найімовірніше, виснажить та ослабить російські сили таким чином, що, імовірно, знизить їхню бойову ефективність, якщо вони отримають наказ розвернутися в бік Покровська, – пишуть аналітики.

Яке значення для фронту має Селидове

Самусь пояснює, що Селидове є важливим містом для росіян, при їх спробах просунутись до Покровська. І, як вказує він, Селидове одну з важливих функцій, яке передбачало дати додатковий час для оборони Покровська.

– Селидове росіяни хотіли взяти нахрапом, це було ще кілька тижнів тому. Не вдалося. Для них це перетворилося в довгу історію і Селидове ще не захопили повністю. Якщо ви згадаєте, ще півтора місяці тому вже багато хто писав, що Покровськ в найближчий час впаде і на цьому посипиться фронт. Цього не сталося, – каже Самусь.

Військовий експерт додає, що завдяки обороні Селидового, тепер, навіть якщо зараз українські війська звідти вийдуть, то це не змінить суттєву ситуацію на фронті, а українська оборона буде продовжуватися.

– Росіянам треба буде виконати ще дуже багато завдань, для того, щоб приступити до наступу на Покровськ. Тобто я не вважаю, що відхід українських сил зараз з Селидового моментально буде означати якийсь прорив на Покровськ, – каже він.

Селидове після російського обстрілу. Фото: Донецька ОВА

В Інституті вивчення війни (ISW) також дотримуються думки, що оборона міста Селидове мала на меті затримати наступ РФ на Покровському напрямку та посилити оборону самого Покровська. Крім того, це виснажило російське угруповання.

Саме Селидове, що розташоване на південному фланзі російського виступу на Покровському напрямку, тривалий час було загрозою для російського угруповання, каже Самусь.

Відтак, російські окупаційні війська хоч і могли спробувати просунутись вперед, але Селидове загрожувало тим, що могло різко вдарити по флангу цього російського виступу.

– Якщо подивитись на карті, там видно, що це витягування коридору було вже неможливо надалі реалізовувати. Росіянам треба розширювати фланги. Для розширення флангів треба взяти Селидове, треба розширювати наступ на Гірник (ще південніше виступу РФ, – Ред.). Вони намагаються розширити цей коридор наступу на Покровськ і здійснити захист своїх флангів і з півночі, і з півдня, – каже Михайло Самусь.

За його словами, станом на сьогодні у росіян просунутись на північному фланзі не виходить, тому вони зосередились на півдні, зокрема, і в районі Селидового.

– Без того, щоб забезпечити собі фланги, здійснити просування на Курахівському напрямку і на півдні насправді неможливо. Це за собою тягне цілий комплекс заходів, які росіяни вимушені зараз здійснювати, бо так просто прорватися і піти на Покровськ, то так воювати не можна, ти не можеш йти просто вперед. Треба наступати фронтом, а не просто прорватися в одному місці. Так і виходить, що їм спочатку треба взяти Селидове, – пояснює він.

Крім укріплення цього флангу для армії РФ, Самусь каже, що росіяни також спробують окупувати Часів Яр та прорватись на Торецькому напрямку, “щоб північний фланг цього наступу наступального угруповання забезпечити”.

З іншого боку, Селидове не має важливого логістичного значення для українських Сил оборони, оскільки дорога, яка з цього міста йде на південь до населеного пункту Курахове, не є єдиним шляхом.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Фото: Донецька ОВА

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-10-25 20:42:02